Meer dumpingen en versobering onderhoud openbare ruimte

Foto: Gemeente Zaanstad

Het coronavirus dat rondwaart leidt er kennelijk toe dat meer inwoners menen hun afval ongestraft in de openbare ruimte te kunnen achterlaten. De gemeente ziet het aantal dumpingen oplopen.

Uit het gemeentelijke registratiesysteem blijkt dat in de week van 2 maart 64 meldingen van dumpingen zijn gedaan, in de week van 9 maart 71 en in de week van 16 maart, toen de eerste noodverordening met beperkende maatregelen voor de bewegingsvrijheid van burgers van kracht werd 88. ‘Er wordt extra inzet gepleegd op het weghalen van de vele dumpingen,’ zo meldt het college aan de gemeenteraad. De dumpingen komen bovenop het afschalen van het beheer van de openbare ruimte, die ook al een negatief effect heeft op de uitstraling en verrommeling.

Afvalbrengstations

HVC riep op 19 maart inwoners op om een bezoek aan de afvalbrengstations in Zaandam en West-Knollendam even uit te stellen wegens de grote toeloop. Doordat velen thuis aan het klussen en opruimen sloegen wegens het gedwongen thuis zijn moest besloten worden om er minder mensen tegelijk toe te laten. Daardoor ontstonden lange wachtrijen, irritatie en onveilige situaties. Vrachtwagens van naastgelegen bedrijven moesten bijvoorbeeld om wachtende auto’s heen zien te komen. Ook werd mensen verzocht geen afval met een verhoogd brandrisico in te leveren, zoals elektrische apparaten, klein chemisch afval – waaronder verfblikken – en matrassen. HVC kan brandbare materialen niet in grote hoeveelheden opslaan. Grof vuil wordt na het maken van een afspraak nog steeds door HVC opgehaald. Maar doordat er veel meer verzoeken binnenkomen loopt ook wat dat betreft de wachttijd op.

Reacties