Parkeren in Zaanstad in vijf jaar tijd 34 procent duurder

Foto: Flickr

De parkeertarieven zijn in Zaanstad sinds 2012 met 34 procent gestegen. Dat meldt de koepelvereniging Detailhandel Nederland na een vergelijkend onderzoek in de 36 grote steden. De gemiddelde stijging van de tarieven was de afgelopen vijf jaar dertien procent.

Het kan altijd nog gekker, want in Assen steeg de prijs voor een parkeerplek op straat met maar liefst 60 procent, hoewel de Drentse hoofdstad tegelijkertijd de prijs in de parkeergarages halveerde. Detailhandel Nederland wijst erop dat hoge kosten voor het stallen van de auto rampzalig zijn voor winkelgebieden die nog steeds veel leegstand kennen als gevolg van de vele winkelsluitingen van de afgelopen jaren.

Hoeveel waar afrekenen?

Parkeren kost in Zaanstad maximaal 2,67 euro per uur – het landelijk gemiddelde ligt zes eurocent lager. De website Prettig Parkeren laat zien waar in Zaandam hoeveel hoeveel moet worden afgerekend in parkeergarages. De gemeente heeft zelf ook een kaart online staan met daarop ook de plekken waar meters staan en waarop op te zoeken is waar betaald parkeren geldt met een maximale parkeerduur van twee uur en waar blauwe zones zijn ingericht.

In een blauwe zone mag maximaal twee uur gratis geparkeerd worden. Die regel geldt op maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 19:00 uur. Het gebruik van een parkeerschijf is in de blauwe zone verplicht. Ze zijn aangelegd in de winkelgebieden van Krommenie en Wormerveer, langs de Guisweg en de Raadhuisstraat in Zaandijk en op de Zuiddijk in Zaandam.

Afgelopen januari is een aantal veranderingen doorgevoerd in het parkeerbeleid. Op een rij:

  • Bezoekersvergunningen worden per minuut afgerekend. Daarvoor moet u uw bezoek niet alleen aanmelden, maar ook afmelden. Om 23.00 uur worden automatisch alle bezoekers afgemeld, dus wanneer de visite blijft overnachten, dient die (dat kan in een keer) voor meerdere dagen te worden aangemeld
  • Mantelzorgers kunnen een vergunning op kenteken aanschaffen voor het adres waar de zorg verleend wordt
  • Betaald parkeren op de Oostzijde in Zaandam is afgeschaft
  • Op de Zuiddijk in Zaandam is het betaald parkeren vervangen door een blauwe zone
  • De blauwe zone langs de Zuiderhoofdstraat in Krommenie is uitgebreid
  • Vergunninghouders kunnen niet meer parkeren op de Rozengracht in Zaandam
  • Op het Ebbehout in Zaandam geldt betaald parkeren tot 23:00 uur
  • Gehandicapten parkeren gratis met een gratis vergunning in het centrum van Zaandam
  • De tarieven voor het parkeren in het centrum van Zaandam zijn verhoogd met 0,17 euro per uur voor betaald parkeren en 9,50 euro voor de vergunningen
  • Een flexibelere omgang met de parkeernorm bij stedelijke ontwikkeling is voortaan geen eis meer, maar een richtlijn
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen