Doe-opdrachten buiten en extra tv-zenders voor kinderen

Foto: Pixabay / Lindsey Leeanna

Voor de televisie of de tuin in? Om kinderen die klaar zijn met hun thuislessen bezig te houden komen Ziggo en KPN met gratis extra zenders en hebben de boswachters van Staatsbosbeheer doe-opdrachten ontwikkeld in de buitenlucht.

Om met het eerste te beginnen, de telecomaanbieders proberen ouders die thuis aan het werk zijn terwijl de kinderen vertier zoeken een beetje tegemoet te komen. Klanten met digitale televisie krijgen de komende vier weken toegang tot meer entertainment. Op de zeven kinderzenders van Ziggo is er nu gratis toegang tot films en series voor de kleintjes.

Ziggo TV (kanaal 13) biedt een afwisselend programma met extra’s voor kids en cabaret in het weekend. Verschillende genres comedy zijn beschikbaar op Comedy Central Extra en op de vier zenders van Film1 is een breed aanbod films en klassiekers in alle genres beschikbaar. Mensen zonder digitale tv kunnen gratis de Ziggo Go app op hun smartphone, tablet of laptop zetten. Dit geldt voor alle zenders behalve Film1.

Zie ook KPN kanaal 245, 246, 247 en 248; Tele2: Telekids, Nickjr., Nicktoons en Extra.

De tuin in

De boswachters van Staatsbosbeheer willen ouders en grootouders graag helpen met doe-opdrachten voor de kinderen die weken thuis zitten. Hieronder vindt u vijf opdrachten voor basisonderwijsleerlingen die in de tuin of in het park gedaan kunnen worden. Ze zijn ontwikkeld door de Stichting NatuurWijs die voor Staatsbosbeheer natuureducatie vormgeeft. Ter ondersteuning van de opdracht ‘Knappe knoppen’ vindt u ook een herkenningskaart met boomknoppen. Click op de links om de opdrachten te downloaden, en print ze daarna uit.

  • Opdracht-creepy-crawlers. In het Engels worden kriebelbeestjes zoals bodemdiertjes of andere kleine insecten, slakken en spinnen aangeduid met de term creepy crawlers. De kinderen gaan buiten op zoek naar kriebelbeestjes. Voor groep 1 – 8.
  • Opdracht-knappe-knoppen. Op een mooie zonnige lentedag verschijnen als bij toverslag frisse jonge blaadjes aan de kale takken van bomen. Die blaadjes ontstaan niet spontaan, de bomen hebben ze in de winter al gemaakt. Extra: Herkenningskaart ‘Knoppen’. Voor groep 6 – 8.
  • Opdracht-geel-zien. Ga buiten op zoek naar geel: kuikentjes, bloemen, stuifmeel, vlinders, bijtjes, zon. Hoeveel verschillende gele dingen kun je vinden? Voor groep 1 – 5.
  • Opdracht-koekjes-bakken. Madeliefjes zijn eetbaar en erg mooi. Eerst naar buiten om te verzamelen en daarna gezellig de keuken in. Voor groep 3 – 5.
  • Opdracht-bladskelet. Hoe ziet het skelet van een blad eruit? Bestudeer bladeren en teken de nerven na. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet! Voor groep 3 – 8.

Hebben de kinderen de smaak te pakken? Op de website van NatuurWijs staan 100+ natuuropdrachten!

Met dank aan collega Rob Hompe van Roermond.nieuws.nl en Michel Schermer. 

 

 


 



 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen