Honderden hamsteraars verzamelen zich in de supers

Foto: Twitter / R. Pluim

Supermarkten hebben te maken met hamsteraars nu de nieuwe werkelijkheid van het coronavirus begint te landen bij de Nederlanders. Zij rennen dus massaal naar de winkels, om zich daar te verdringen voor de – vaak al halflege – schappen. Dat is nu juist wat vermeden dient te worden.

Deze drukte kent nog een andere keerzijde, zo waarschuwt de FNV. Bij de vakbond komen uit het hele land meldingen binnen van zieke medewerkers die worden gemaand om toch naar de werkplek te komen. ‘Hoewel je in elke winkel je handen kunt wassen, is het belangrijk dat vaak te kunnen doen. Kassamedewerkers zitten vaak twee uur achter elkaar aan de kassa’, zegt FNV-bestuurder Lillian Bakhuijsen op de website van de bond. Werkgevers zijn wettelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Daarom dringt de FNV er met klem op aan ‘dat werkgevers in deze sector nu hun verantwoordelijkheid nemen en hun personeel beter beschermen’.

Kinderen mee

Ook een trend die vandaag opviel op sociale media: kinderen thuis houden uit angst voor het virus, maar ze dan wel meenemen naar winkels waar het waarschijnlijk een stuk minder veilig is dan op school. De scholen voor basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs blijven open, zo wil het Rijksbeleid en alle leerlingen die geen ziekteverschijnselen dienen dan ook gewoon op school te zijn. Van leerplichtambtenaren wordt een passende reactie verwacht bij bijzondere situaties zoals we die nu beleven en in de Tweede Kamer is een motie aangenomen die oproept om niet over te gaan tot het opmaken van een proces-verbaal bij corona-gerelateerd verzuim. Dat is echter geen garantie dat er geen sanctie volgt.

https://twitter.com/daantje_020/status/1238446139004915714

Reacties