Op zoek naar opvangplek voor maximaal 100 asielzoekers

Foto: Wikipedia / Paul Robinson

Zaanstad gaat op verzoek van de Commissaris van de Koning en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers onderzoeken of er in de gemeente een geschikte plek is om tot maximaal 100 asielzoekers op te vangen. Dat verzoek is heel recent, want afgelopen dinsdagavond was er volgens burgemeester Jan Hamming nog geen sprake van een beroep op de gemeente.

Zaanstad gaat nu echter op zoek naar een locatie die zowel geschikt is voor de huisvesting van asielzoekers als voor starters op de woningmarkt, gescheiden ouders met kinderen, inwonende gezinnen en thuiswonende jongeren, arbeidsmigranten en statushouders. De ligging moet daarom gunstig zijn ten opzichte van voorzieningen als scholen, zorgverleners, winkels en het openbaar vervoer en ‘moet bijdragen aan een plek waar inwoners van Zaanstad en asielzoekers kunnen samenleven’. Ook het te verwachten draagvlak onder de omwonenden wordt meegewogen.

Voorlopig alleen onderzoek

Als gevolg van de toename van de vluchtelingenstroom en de stagnatie van de doorstroom is er opnieuw behoefte aan extra opvangcapaciteit van asielzoekers in het land. De provincie Noord-Holland moet 417 extra opvangplekken realiseren en afspraken maken over verlenging (dan wel vervanging) van enkele bestaande locaties. ‘De gemeente wil haar verantwoordelijkheid nemen in het vraagstuk rondom opvangcapaciteit van asielzoekers. Zaanstad wil dan ook medewerking verlenen aan de oproep van de staatssecretaris om te onderzoeken of er binnen de gemeente opvangcapaciteit beschikbaar is. Het besluit beperkt zich tot het uitvoeren van een onderzoek,’ schrijft het college vandaag aan de raad.

In het verleden heeft de gemeenteraad een voorkeur uitgesproken voor kleinschalige asielopvang. Dat is bevorderlijk voor de integratie met de directe omgeving en anderzijds is het aanbod van kleinere opvanglocaties groter. Destijds wilde het COA daar niet aan meewerken, maar ditmaal zijn er door het COA ‘op voorhand geen eisen aan een opvanglocatie gesteld’, aldus de uitleg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen