Nog deze maand 'noodwet' tegen verkamering Westerwatering

11 mrt 2020, 10:08 Actueel
screenshot 20200311 101121
Google Street View

Het college komt nog deze maand met tijdelijke maatregelen om verdere verkamering en vakantieverhuur van huizen in Westerwatering tegen te gaan. In welke richting daarbij wordt gedacht is nog niet duidelijk: wethouder Songül Mutluer waakte er gisteravond in de gemeenteraad voor om potentiële opkopers van eengezinswoningen voor kamerverhuur wijzer te maken.

Het college werd eerder dit jaar verrast door een 'piekje' in het aantal aanvragen voor verkamering. Die lijken in elk geval deels bedoeld voor woningen die al verbouwd zijn en op dit moment dus illegaal bewoond worden. Hoe daar tegen opgetreden zal worden is nog onderwerp van onderzoek. Bewoners van Westerwatering uitten gisteravond hun zorgen over de trend in hun wijk dat steeds meer huizen onttrokken worden aan het reguliere woningbestand. Zo wordt een 'doodgewoon rijtjeshuis' uit de jaren 80 aan het Ruitenveen verbouwd zodat er negen volwassenen kunnen wonen. De woonkamer wordt in tweeën gedeeld, er komen minuscule slaapkamertjes, één badkamer voor alle bewoners, één keuken en twee toiletten. De huurders zullen veelal vastzitten in hun kleine woonruimte omdat ze de tuin niet meer kunnen bereiken. 'Horrorsituaties,' noemde Marianne de Boer van Liberaal Zaanstad dat.

Niet veel bewegingsvrijheid

Peter van Haasen van de PVV, die samen met de POV en de VVD het inititatief nam om het onderwerp in de raad te bespreken, haalde in dat verband de 'antieke' Woningwet van net na de Tweede Wereldoorlog aan, waarin een minimale woonoppervlakte van 24 vierkante meter per persoon is opgenomen. Hij refereerde ook aan de brand in de Zaandamse Pelikaanstraat, waar in janauri twee bewoners gewond raakten

omdat ze bij een brand geen andere uitweg zagen dan uit een raam op de tweede verdieping te springen. Volgens de wethouder ging het in dat geval overigens om illegale bewoning. De bewoners van Westerwatering willen dat de gemeente zo snel mogelijk met regels komt om dergelijke situaties en het omkatten van woningen een halt toe te roepen, maar de wethouder heeft op dit moment maar een beperkt aantal instrumenten om dat tegen te gaan.

Toetsing

De nieuwbouwregel dat een koper zelf in het huis moet gaan wonen kan nog niet worden toegepast bij bestaande bouw, hoewel de Tweede Kamer wel een motie heeft aangenomen die een dergelijke eis mogelijk moet maken. Wanneer een aanvraag voor verkamering of splitsing binnenkomt, kan die nu alleen getoetst worden aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit. In verreweg de meeste bestemmingsplannen zijn geen regels voor verkamering opgenomen, al kent de Russische Buurt in Zaandam die wel in de strijd tegen illegale verhuur en ondermijning. Dat bracht Harrie van der Laan van de POV tot de opmerking dat het een vreemde zaak is dat aan de ene kant van het spoor gestreden wordt tegen praktijken die aan de andere kant legaal tot wasdom kunnen komen.

Contraproductief

De door Mutluer aangekondigde tijdelijke maatregelen lopen vooruit op een definitieve regeling en zullen in elk geval ook een leefbaarheidstoets omvatten bij de beoordeling van aanvragen voor verkamering en splitsing. Het opdelen van huizen en de verhuur van kamers zullen niet onmogelijk worden, want dat zou contraproductief werken met de huidige schaarste aan wo0onruimte. Ruud Pauw, woonachtig in Wormerveer, merkte in dat verband op dat niet alleen meedogenloze huisjesmelkers profiteren van de woonellende van anderen: in zijn dorp is door woningcorporatie Parteon een twee-onder-een-kapper van de hand gedaan die nu wordt gebruikt voor Airbnb.