Onwaarheden in e-mail Vastelastenbond over WOZ-waarde

Foto: Pixabay / Alexander Stein

De Vastelastenbond heeft inwoners van Zaanstad per e-mail gemeld dat 50 procent van alle taxaties van de WOZ-waarde in Zaanstad niet klopt. Met de uitnodigimg om meteen gratis bezwaar aan te tekenen, op grond van de overweging: baat het niet, het schaadt ook niet. Maar die 50 procent is volgens de gemeente een leugen.

‘De gemeente Zaanstad stelt jaarlijks de WOZ-waarden vast van meer dan 79.000 woningen en bedrijfspanden. Dit betekent dat ruim 112.000 verschillende burgers en bedrijven een waardebeschikking ontvangen en de mogelijkheid hebben om daartegen in bezwaar te gaan. In 2018 is bij 0,3 procent van alle beschikkingen de waarde aangepast na bezwaar,’ aldus het antwoord van Zaanstad op vragen van deze krant. Van alle ingediende bezwaarschriften leidt ongeveer een derde tot een geheel of gedeeltelijke toekenning van het bezwaar. Er is de afgelopen jaren wel een toename te zien in het aantal bezwaren dat wordt ingediend door commerciële bureaus en vorig jaar lag dat aantal ongeveer op een derde van het totaal:

  • 2016: 189
  • 2017: 265
  • 2018: 467
  • 2019: 573

Er is geen opvallend verschil in de uitkomst van bezwaarschriften die zijn ingediend door eigenaren zelf of door de verschillende bureaus die op dat vlak actief zijn, meldt de gemeente. Van de 238 woningen waarbij de waarde na een bezwaar in 2017 werd gewijzigd, ging het in 127 gevallen om een bandbreedte tussen 1,6 en tien procent en in 62 gevallen om een vermindering tussen de tien en 20 procent. Bij de 345 woningen die in 2018 werden beoordeeld ging het in 214 gevallen om een waardevermindering tot tien procent en in 86 gevallen was die tussen tien en 20 procent. Wethouder Hans Krieger van Financiën benadrukt dat iedere burger het recht heeft om bezwaar te maken en ook om zich te laten vertegenwoordigen: ‘Dat staat buiten kijf. Maar de informatie die de Vastelastenbond stuurt dat de helft van de WOZ-beschikkingen niet klopt is pertinent onjuist.’ 

Zakelijke insteek

De gemeente kiest voor de behandeling van bezwaarschriften door commerciële bureaus voor ‘een zakelijke insteek met een persoonlijke benadering’: ‘De werkwijze komt er in het kort op neer dat de bezwaarschriften eerst per bureau worden verzameld en beoordeeld. De resultaten van die eerste beoordeling worden aan het bureau teruggekoppeld. Vervolgens wordt het bureau uitgenodigd voor een hoorzitting op het gemeentehuis om dan in één keer alle dossiers waarover dan nog een geschil bestaat door te spreken.’ Het is volgens Zaanstad een efficiënte werkwijze, waarbij de bureaus vroegtijdig betrokken worden en voorkomen wordt dat extra kosten worden gemaakt die achteraf niet nodig zijn maar die wel door de gemeente vergoed moeten worden. ‘Tot dusver heeft dit geleid tot een besparing in de uitvoeringskosten en een beperking van de proceskosten.’ 

Rekenmodellen

De welhaast automatische bezwaren van commerciële bureaus leggen een grote druk op het anbtenarenapparaat en die bureau’s dienen geen hoger doel dan de eigen portemonnee, schreven we eerder al. Waar de Vastelastenbond de 50 procent foutieve Zaanse taxaties vandaan heeft gehaald staat niet in de brief: het wordt zonder meer geponeerd als de waarheid: ‘40,9 procent kans op verlaging’. Gemeenten maken op basis van rekenmodellen inschattingen van de WOZ-waarde, omdat het is niet mogelijk is om elke woning elk jaar afzonderlijk te taxeren. Zaanstad is daar dus volgens de Lagelastenbond en het bureau Previcus waarmee wordt samengewerkt niet sterk in, wat door de gemeentelijke cijfers wordt weersproken. Pervicus stuurt volgens de informatie uit de e-mail ook alleen ‘indien nodig’ een eigen taxateur langs, en werkt verder dus net als gemeenten met berekeningen en openbare – kadastrale – gegevens.

 

 

Bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ en dus tegen de onroerendezaakbelasting is een onaantastbaar recht van elke huiseigenaar, maar weet waarmee u zich inlaat. In de tekst is niet alleen sprake van het aanvechten van de nieuwste WOZ-waarde, maar ook van die uit het verleden. En volgend jaar kan er met de getekende volmacht opnieuw bezwaar worden aangetekend, of de huiseigenaar dat nu wil of niet. Hij wordt daarvan niet van tevoren op de hoogte gesteld, zo waarschuwde de Consumentenbond vorig jaar. Zelf een bezwaarschrift indienen is natuurlijk ook een mogelijkheid, ondanks onderstaande ronkende tekst op de website van de Vastlastenbond en Previcus.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen