Museum Holland van tafel, plan voor expositieruimte niet helemáál

Foto: Pixabay / Dominic Flamini

Er komt geen Museum Holland of een kunsthal in het centrum van Zaandam. Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek naar een geschikte locatie. Alle commotie rond het plan kostte uiteindelijk Cultuurwethouder Sanna Munnikendam haar baan: zij stapte op.

Wat het college betreft gaat het idee van tafel om met behulp van kunstwerken uit depots van andere instellingen het verhaal van ‘authentiek Holland’ te vertellen en daarmee internationale toeristen naar het stadshart te trekken. De nieuwe wethouder Annette Baerveldt zegt daarover in een persbericht: ‘Internationale toeristen zullen niet massaal vanaf de Zaanse Schans naar het centrum van Zaandam komen voor een Museum Holland of een kunsthal. Een dergelijk concept is bovendien lastig te realiseren en het biedt onvoldoende meerwaarde voor de inwoners van de Zaanstreek. Daarom stelt het college voor om dit traject te stoppen, gezien de inzichten die we nu hebben. Hierover wil ik graag in gesprek met de fracties in de gemeenteraad.’ Een ander type museum zou echter wel kans van slagen kunnen hebben.

Identiteit en geschiedenis

Uit de onderzoeken komt naar voren dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor een museum dat bezoekers naar de binnenstad trekt. Dat zou dan een museum zijn ‘dat gaat over de Zaanse identiteit en dat de rijke historie van de Zaanstreek toont’. Het zou vanuit die geschiedenis een bijdrage moeten leveren aan hedendaagse vraagstukken en ook onderdak moeten bieden aan aansprekende wisseltentoonstellingen. ‘Ik stel nu aan de gemeenteraad voor om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar dit museum dat meer gericht is op Zaankanters en de regio, zodat we op basis daarvan een goede afweging kunnen maken. Ik wil graag voor het einde van het jaar helder hebben of het financieel haalbaar is en hoe de Zaanse samenleving, waaronder erfgoed- en culturele partijen hier tegenaan kijkt,’ aldus Baerveldt.

Eerst draagvlakpeiling

Het heeft enige tijd gekost om tot een helder beeld te komen over een mogelijk nieuw museum in het centrum. De uitkomsten van de verschillende onderzoeken leverden zoveel nieuwe en soms tegenstrijdige informatie op dat er tijd en ruimte nodig was om de nieuwe richting te bepalen. ‘De nieuwe richting die uit het onderzoek komt wijkt zo af van het oorspronkelijke idee over een Museum Holland of een kunsthal dat ik dit eerst wil bepreken met de gemeenteraad. Daarnaast vind ik het belangrijk om te peilen in de Zaanse gemeenschap of er voldoende draagvlak is,’ zo laat de wethouder optekenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen