Jaarlijks ruim twee ton extra naar onderbemande GGD

Nu nog de GGD, straks woningen aan het Vurehout in Zaandam.
Nu nog de GGD, straks woningen aan het Vurehout in Zaandam.
Foto: Google Street View

Zaanstad gaat volgend jaar bijna 225.000 euro meer betalen aan de GGD Zaanstreek – Waterland voor meer medisch personeel en digitalisering. Een raadsmeerderheid gaat vanavond ‘waarschijnlijk morrend akkoord met opnieuw stijgende zorgkosten‘, aldus de gemeente in het Zaanstad Beraad Journaal.

De kosten stijgen omdat de regionale gezondheidsdienst meer jeugdigen moet behandelen, onder wie meer kinderen van statushouders en EU-werknemers. Ook is het aantal adviesaanvragen over infectieziekten verdriedubbeld. Tenslotte vraagt digitalisering om een forse investering. De Partij voor Ouderen en Veiligheid, de PVV, Liberaal Zaanstad en Democratisch Zaanstad zijn ontevreden over de door de GGD aangeleverde stukken die de vraag om flink wat meer geld onderbouwen. Zo blijkt er volgens de vier fracties niet uit hoe hoog de loonkosten zijn: de gemelde loonkostenstijging van 4,5 procent is gebaseerd op de begrote salarissen van 2020. ‘Dat is dus een aanname die niet gecontroleerd kan worden, omdat in de jaarrekening slechts het salaris van de directeur wordt genoemd.’

Meer geld zelf verdienen

In de jaarrekening met het overzicht van baten en lasten ontbreekt in de toelichting bovendien een cijfermatige verantwoording per kostensoort. De fracties toepen het college op om er bij de GGD op aan te dringen om de jaarrekeningen transparanter te presenteren en preciezer met cijfers te onderbouwen. In het Zaanstad Beraad Journaal laat DZ-woordvoerder Hein Heijnen weten dat de organisatie haar expertise en voorlichtingstaken beter moet verkopen. ‘Als er externe adviesaanvragen komen, mag daarvoor betaald worden. De gevraagde investeringen op zich vind ik begrijpelijk.’ VVD-raadslid Annemarie van Nieuwamerongen is ook voorstander van meer ‘slimme zakelijkheid’: ‘Scholen zeggen cursussen af te willen nemen, maar vervolgens niets meer van de GGD te horen. De dienst moet goed kijken naar het verdienvermogen. Verder komt er straks woningbouw op de eigen grond van de GGD. Wat betekenen die opbrengsten? Dat wil ik nu wel eens van de wethouder horen.’

Nieuwkomers

De GGD stelt dat het aantal nieuwkomers de laatste jaren is toegenomen, vooral uit Oost-Europese landen. Als gevolg daarvan wordt het primair onderwijs geconfronteerd met wisselende nieuwkomers en is het aantal schakelklassen in de regio verdrievoudigd. Het aantal nieuwkomers op de Kernschool in Zaandam is van 38 naar 125 gegaan. Daarnaast zijn er ook nog schakelklassen in het voortgezet onderwijs. Deze kinderen worden allemaal door de GGD gezien. ‘De problematiek waarmee nieuwkomers naar Nederland komen (zoals onder andere niet gevaccineerd zijn, opvoedingsproblematiek en schoolverzuim) is groot en vraagt regiobreed veel tijd van de jeugdarts, jeugdverpleegkundige en administratie. Bovendien stromen nieuwkomers door, waardoor er steeds nieuwe kinderen gezien moeten worden,’ aldus de gezondheidsdiest.

SOA’s

Om de taken goed te kunnen uitvoeren is een uitbreiding van 0,4 fte jeugdarts, 0,2 fte jeugdverpleegkundige en 0,2 fte administratie noodzakelijk. De kosten daarvan zijn berekend op 86.485 euro. Daarnaast is de druk op de SOA-consulten hoog. De spreekuren voor mensen met (vragen over) seksueel overdraagbare aandoeningen zijn overvol. In de eerste helft van 2019 zijn daardoor 400 aangevraagde consulten niet doorgegaan. Deze mensen hebben zijn doorverwezen naar de huisarts. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, is het noodzakelijk om de formatie ‘arts infectieziektebestrijding’ uit te breiden met 0,5 fte en de formatie ‘verpleegkundige’ met 0,4 fte. Dat komt op 102.245 euro. De rest van het gevraagde bedrag gaat naar digitale verbeteringen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen