Aanval wordt ingezet op vakantieverhuursite Airbnb

11 aug 2017, 16:06 Actueel
airbnb
Pixabay
Frankrijk en Duitsland werken aan een gezamenlijk plan om bedrijven als Airbnb meer belasting te laten betalen en willen daar een EU-brede regeling van maken. Het Amerikaanse bedrijf stribbelt tegen. In Zaanstad staan 28 kamers, appartementen en huizen voor kortere tijd te huur via de website van het techbedrijf, en met de maatregelen die Amsterdam neemt kan dat aantal alleen maar toenemen. Of gooit de Belastingdienst roet in het eten?
Het waren de Fransen die het offensief inzetten. Volgens minister van Financiën Bruno Le Maire is het ‘onacceptabel’ dat Airbnb vorig jaar minder dan 100.000 euro euro aan belasting afdroeg , terwijl het meer dan tien miljoen Franse adressen in het verhuurbestand heeft. Hij kreeg bijval van de Eurocommissaris voor Financiën Pierre Moscovici, die de hoogte van die belastingaanslag ‘schokkend’ laag noemde.

Nu pas winst

, dat negen jaar geleden werd opgestart en vorig jaar voor het eerst winst maakte, liet echter weten dat de Fransen het concept van de deeleconomie niet begrijpen
, omdat die ‘fundamenteel verschilt’ van alles wat voorheen gebruikelijk was. Integendeel: de Fransen moeten hun zegeningen tellen, vindt Airbnb, dat claimt de Franse economie vorig jaar een oppepper van 6,6 miljard euro te hebben gegeven doordat de toeristen in privé accommodaties hun geld lokaal uitgeven en de verhuurders hetzelfde doen, zonder dat Airbnb daar een grote hap uitneemt voor de eigen portemonnee.
Het zijn twee visies die nog wel even zullen blijven botsen, maar Parijs heeft een bondgenoot gevonden in Berlijn. Beide landen richten hun vizier niet alleen op Airbnb, maar ook op online platforms als Google, Amazon en Facebook. ‘Die verdienen tientallen miljoenen aan de Fransen en de Franse staat krijgt enkele tienduizenden euro’s,’ foeterde Le Maire. Samen met zijn Duitse collega gaat hij de kwestie volgende maand aan de orde stellen op een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën in Talinn.

Bemiddelingskosten

Airbnb vraagt voor zijn bemiddeling een bijdrage van zes tot twaalf procent van gasten en verhuurders. Op de website kunnen reizigers kiezen uit ruim drie miljoen adressen in meer dan 190 landen en het bedrijf, dat geen cijfers publiceert, zou volgens analisten zo’n 25 miljard dollar waard zijn.
Amsterdam doet inmiddels net als andere steden over de hele wereld pogingen om paal en perk te stellen aan de wildgroei van het aantal Airbnb's en wil daarnaast zelf een graantje mee te pikken van het succes. De inwoners zijn de overlast last en van ‘delen’ is al lang geen sprake meer: investeerders kopen panden op met als enige doel grof (en belastingvrij) te verdienen aan de vakantieverhuur en dat drijft de toch al absurde huizenprijzen nog verder op.
20663829 1403379063090646 4275314441538851827 n

Nog geen beleid in Zaanstad

Zaanstad heeft nog geen beleid voor vakantieverhuur. Maar nu Amsterdam de periode waarin particulieren hun huis of een deel daarvan mogen verhuren heeft gemaximaliseerd, hoeft niemand verbaasd te zijn wanneer omliggende gemeenten aantrekkelijk worden voor het exploiteren van illegale hotels.
Tenzij de Europese belastingdiensten Airbnb dwingen meer geld af te dragen, wat het bedrijf dan weer zal willen afwentelen op de verhuurders en hun gasten. En dat zou voor de deeleconomie wel eens een harde klap kunnen zijn.