Provincie wil zonnepanelen op elk geschikt schooldak

OBS De Mei in Wormerveer is volgens de Zonatlas heel geschikt voor panelen.
OBS De Mei in Wormerveer is volgens de Zonatlas heel geschikt voor panelen.
Foto: Google Street View

Op nog 1046 schooldaken in Noord-Holland kunnen zonnepanelen geplaatst worden of is ruimte voor extra panelen. Dat heeft de provincie berekend. Er liggen al bijna 35.000 zonnepanelen op schooldaken, maar er kunnen nog 272.000 bij.

Om de daken niet onbenut te laten adviseert de Stichting Schooldakrevolutie in opdracht van de provincie scholen dit jaar over verduurzaming. De stichting helpt bij het bepalen van de opwekpotentie, het vinden van financieringsmogelijkheden en het vormgeven van het installatieproces. Schooldakcoaches benaderen schoolbesturen actief om in kaart te brengen welke scholen interesse hebben in verduurzaming. Scholen kunnen ook zelf al eens kijken hoe hun gebouw scoort wat betreft ligging en potentie. Op de Zonatlas is in één oogopslag zien welke daken in Noord-Holland geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daar kunnen uiteraard ook particulieren en bedrijven hun dak ’testen’. Wij namen een willekeurige Zaanse basisschool en deden de check voor De Mei in Wormerveer. De uitkomst staat hieronder.

 

 

 

Gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie betoogt dat met de meeste zonuren van het land Noord-Holland een geweldig potentieel heeft voor zonne-energie. ‘Zonne-energie is ontzettend hard nodig om in 2050 energieneutraal te zijn. Scholen lopen nu vast vanwege regels of omdat ze niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Samen met Schooldakrevolutie wil ik de scholen helpen om door te pakken,’ zegt hij. Algemeen directeur Jeffrey van Poppel van de Stichting Schooldakrevolutie hoopt nu door de kunnen pakken: ‘Nu de provincie achter ons staat kunnen we schoolbesturen direct aansporen en nog beter stimuleren om met zonnepanelen aan de slag te gaan. Zo zetten we een grote stap in de richting van onze missie: alles geschikte schooldaken voorzien van zonnepanelen.’

Informatiebijeenkomst

Basis- en middelbare scholen spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie. Scholen laten daken nog vaak onbenut als het gaat om zonne-energie. Naast de C02-besparing die zonnepanelen opleveren, zorgt de verduurzamingsslag ervoor dat de toekomstige generatie spelenderwijs leert over zonnestroom. Op school leren jongeren over klimaatverandering en de gevolgen ervan, maar met de komst van zonnepanelen zien ze ook wat er nodig is om die tegen te gaan. Geïnteresseerde Zaanse schoolbesturen zijn welkom op een  informatiebijeenkomst op 26 februari. Die wordt tussen 14:30 en 17:00 uur gehouden in de Binding aan de Bosgroet 12 in Zuid-Scharwoude.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen