Eigen jongerenruimte voor ontplooiing in Poelenburg

Foto: Facebook Poelenburg & Peldersveld

Wethouder Songül Mutluer heeft gisteren officieel het startsein gegeven voor een ‘jongerenwinkel’ in Poelenburg: een plek waar zij vanuit een knusse ‘huiskamer’ aan de slag kunnen met hun talenten. De jongeren denken zelf mee over het aanbod aan de Lobeliusstraat 16, in samenwerking met partijen als FluXus en het Sportbedrijf.

Naast de activiteiten in groepsverband kunnen er ook op individuele basis gesprekken plaatsvinden met bijvoorbeeld een jongerenwerker of iemand van het Jongerenloket of het Straathoekwerk. ‘We kennen allemaal wel een negatief verhaal over Poelenburg of Peldersveld, maar deze wijken barsten ook van de jongeren met bijzondere, nog onontdekte talenten. Om jongeren de kans te bieden om hun vrije tijd leuk én nuttig te besteden, hebben ze een plekje voor zichzelf nodig. Hier kunnen ze dan zichzelf, elkaar én de professionals vinden om hun talent te ontdekken en verder te ontwikkelen,’ aldus de wethouder.

Eigen verantwoordelijkheden

Veel jongeren die opgroeien in Poelenburg en Peldersveld kennen niet alle mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding of (voorbereidingen op) werk of opleiding. In de jongerenwinkel worden ze aangespoord om te werken aan hun toekomst. Ze zijn ‘mede-eigenaar van de activiteiten’ zoals dat heet: ze dragen er zelf de gedeelde verantwoordelijkheid voor. Ook drukken de jongeren hun eigen stempel op de aankleding van de ruimte. Zo hangen er schilderijen die zijn gemaakt tijdens tekenlessen en gaan de gebruikers met een kunstenaar zelf een bank maken. Om de jongeren kennis te laten maken met alle mogelijkheden binnen en buiten Poelenburg worden er ook uitstapjes gemaakt.

De jongerenwinkel in de Lobelia is zes dagen per week geopend van 16:00 tot 21:00 uur. Op vrijdagavond is het meidenavond, op zaterdag is de jongerenwinkel dicht. In totaal zijn er al 123 jongeren bereikt en er komen steeds nieuwe gebruikers van de ruimte bij.

Reacties