Provinciale subsidie voor vrijwillige groene initiatieven

Een deel van de daktuin van zorgcentrum Pennemes.
Een deel van de daktuin van zorgcentrum Pennemes.
Foto: Twitter / Mia Dieters

Inwoners met ideeën om Zaanstad groener en biodiverser te maken kunnen nu subsidie aanvragen bij de provincie. Dat dient te gebeuren vóór maandag 2 maart.

De voorgestelde vrijwilligersinitiatieven moeten bijdragen aan de biodiversiteit en soortenbescherming. Dat kan zijn in soorten-, natuur-, groen- en landschapsbeheer, natuureducatie of -inrichting. Er is dit jaar 102.000 euro beschikbaar. Het geld komt uit het fonds Betrekken bij Groen.  Een aanvraag moet zich ook richten op het (veilig en effectief) organiseren, coördineren, faciliteren, stimuleren of ondersteunen van het voorgestelde vrijwilligerswerk.

‘Project Pennemes’ kreeg al steun

Projecten en activiteiten die jongvolwassenen tussen achttien en 35 jaar betrekken bij het groen en projecten rond vernieuwende thema’s zoals ‘natuur en klimaat’ en ‘natuur en gezondheid’ maken de meeste kans op een bijdrage, net als projecten rond de instroom van nieuwe vrijwilligers of de flexibilisering van het vrijwilligerswerk. Projecten die zich richten op het veilig(er) werken van een groep, bijvoorbeeld door het laten opstellen van een Arbo- en veiligheidsplan op maat maken eveneens meer kans. Vorig jaar werden 20 groepen in Noord-Holland blij gemaakt met een bijdrage. Wie geïnspireerd wil raken kan hier projecten bekijken die in 2019 een bijdrage kregen. Daarbij is ook het initiatief van zorgcentrum Pennemes in Zaandam, waar een grote groep vrijwilligers en omwonenden samen met zorgbehoevenden in de binnentuin, daktuin en vlindertuin werkt. Zo laten ze zien hoe belangrijk natuurrijk groen is voor de gezondheid en het welbevinden.

De jury bestaat uit medewerkers van de terreinbeherende organisaties in Noord-Holland: het Amsterdamse Bos, het Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, het Recreatieschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet. U kunt hier de documenten vinden die nodig zijn voor het indienen van een aanvraag.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen