Middelgrote steden winnen aan populariteit als woonplek

Foto: LL Ranking Residential 2019

De tweede JLL Residential Ranking laat zien dat middelgrote steden steeds populairder worden als woongebied, maar Zaanstad wist niet door te dringen tot de top 20: de gemeente staat op plek 22. JLL waardeerde 84 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners op grond van 36 indicatoren, maar Zaanstad moet onder meer Delft, Amersfoort, Arnhem, Groningen, Haarlem, Tilburg en Alkmaar voor zich dulden.

De meest aantrekkelijke woonsteden zijn volgens het rapport van de vastgoedadviseur Amsterdam en Utrecht, met onder meer een aantrekkelijke lokale economie, een groot aantal voorzieningen en een goede demografische samenstelling. Minpunten voor Amsterdam zijn de bereikbaarheid en het relatief hoge misdaadcijfer. Utrecht is de snelst groeiende Nederlandse gemeente, wat investeerders in de woningmarkt trekt én de prijzen opdrijft. Delft staat met zijn fraaie binnenstad, ligging tussen Rotterdam en Den Haag en relatief veel groen op nummer drie.

Een perfecte score op alle indicatoren is 100. Bron: LL Ranking Residential 2019

Voor investeerders wordt Nederland onaantrekkelijker vanwege de PAS- en PFAS-vertragingen en kostenverhogingen en de toenemende regulering van de woningmarkt. Lokale overheden stellen steeds meer eisen aan het aantal ‘betaalbare’ woningen in bouwprojecten, die echter ook steeds duurzamer moeten zijn. Die twee zaken zijn slecht met elkaar te verenigen als een ontwikkelaar ook nog een gezond rendement wil maken. Amsterdam is zich op deze manier al hard uit de markt aan het prijzen en investeerders zijn op hun hoede voor een Berlijn-scenario. In de Duitse hoofdstad werden de huren vijf jaar bevroren en is een huurplafond ingesteld om de alsmaar hogere prijzen een halt toe te roepen. Dat is fijn voor de inwoners, maar niet voor de woningeigenaren. In Nederland is een extra hindernis dat in elke gemeente de regels weer anders zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen