Mini-enquête over buitenlandse financiering moskeeën van start

Een impressie van de geplande nieuwbouw in Krommenie.
Een impressie van de geplande nieuwbouw in Krommenie.
Foto: Facebook / Isn Krommenie Anadolu Moskee

Vandaag begint de Tweede Kamer aan de parlementaire mini-enquête over buitenlandse moskeefinanciering in Nederland. Volgende week worden drie zaken behandeld, waaronder de Nederlandse tak van Diyanet, de Islamitische Stichting Nederland waarbij ruim 140 Turkse moskeeën zijn aangesloten. Daaronder zijn ook de Anadolu moskee in Krommenie en Sultan Ahmet moskee in Zaandam.

Het onderzoek van de Tweede Kamer naar buitenlandse geldstromen bij de financiering van islamitische godshuizen en internaten in ons land is het gevolg van een bijna unaniem aangenomen motie van de SP en de SGP. Tijdens de mini-enquête kunnen moskeebestuurders onder ede worden gehoord. In een gezamenlijk onderzoek onthulden NRC Handelsblad en Nieuwsuur vorig jaar de namen van tientallen moskeeën die subsidie aanvroegen in de conservatieve Golfstaten. Opgeroepen getuigen zijn verplicht om te verschijnen. CDA-Kamerlid en voorzitter van de commissie Michel Rog zegt dat niet alleen de financiering van moskeeën aan de orde komt, maar de organisaties daaromheen ook.

 

 

 

 

 

 

De Turkse vereniging Anadolu Camii heeft vorig jaar maart al een bouwvergunning aangevraagd voor een nieuw cultureel centrum annex moskee aan het Ranonkelplein in Krommenie. Als de gemeente groen licht geeft voor nieuwbouw wordt het huidige pand, de voormalige openbare kleuterschool Een Twee Hupsakee gesloopt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen