Storm in aantocht; NS nemen morgen besluit over dienstregeling

Foto: Public Domain Pictures / Circe Denyer

De eerste storm van het jaar zal zondagmiddag laat of in de avond langs de westkust en in het noordwesten toenemen tot stormkracht 9, verwacht Weer Online.

In grote delen van Noord-Holland en Friesland, op de Wadden, in het westen van Zeeland en Zuid-Holland en in de noordwestelijke helft van Groningen zijn zeer zware windstoten mogelijk tot 120 kilometer per uur. In het zuiden, midden en oosten van het land is sprake van zware windstoten, die nog altijd snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur bereiken. De NS nemen morgenmiddag een besluit over een eventuele aanpassing van de dienstregeling. De stormdepressie heeft de naam Ciara gekregen en wordt veroorzaakt door een zeer groot lagedrukgebied dat zondag ten noordwesten langs Schotland langs trekt.

Ciara is de eerste storm die in Nederland een naam krijgt. Daarvoor werkte het KNMI samen met de Britse Met Office en de Ierse collega’ s van Met Éireann. Er is een gezamenlijke namenlijst opgesteld, waardoor een storm deze winter aan de overkant van het Kanaal zomaar Jan of Piet zou kunnen heten. Volgens de meteorologen verhoogt een naam het bewustzijn van gevaar. Mogelijk wordt het Nederlandse publiek in de toekomst ook bij de naamgeving van stormen betrokken. Groot-Brittannië, de kust van Noord-Frankrijk en België zetten zich inmiddels ook schrap voor Ciara, die mogelijk ook maandag in de ochtendspits nog voelbaar zal zijn door weggewaaide takken en omgeblazen bomen. Dat geldt zowel voor de weg als voor het spoor.

https://twitter.com/jeacath/status/1225754120793022465

Reacties