OZB valt hier mee en stijgt met slechts vier euro per inwoner in 2020

Foto: Public Domain Vectors

De opbrengst van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting kent dit jaar de grootste stijging in zeven jaar, met een plus van bijna vijf procent. In totaal halen ruim 350 gemeentenĀ  er 4,3 miljard euro mee op in 2020. Per inwoner is Schiermonnikoog het duurst, met 550 euro. In Zaanstad is dat 230 euro, zo rekende Business Insider uit: vier euro meer dan in 2019.

Zaanstad staat op de 160ste plaats op de lijst en is dus een middenmoter. De OZB-tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld as percentage van de WOZ-waarde van woningen. Huiseigenaren ontvangen uiterlijk eind februari de beschikking van de gemeente waarin de WOZ-waarde staat. Dat is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zullen de WOZ-beschikkingen dit jaar alle records breken. Op 1 januari vorig jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 248.000 euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. In Zaanstad was die stijging hoger dan gemiddeld: 13,4 procent.

Bron: CBS
Bron: CBS

Een enorme stijger op de gemeentelijke begrotingen is de toeristenbelasting, die net als de OZB naar de directe middelen van de gemeente gaat. Gemeenten begroten dit jaar 411 miljoen euro aan toeristenbelasting; 117 miljoen euro meer dan vorig jaar ofwel een toename van 39,7 procent. De stijging komt voor drie kwart voor rekening van Amsterdam. In de hoofdstad wordt aan toeristenbelasting maar liefst 199 miljoen euro begroot. Hiermee is deze belasting in 2020 in de hoofdstad voor het eerst een grotere inkomstenbron dan de OZB, die dit jaar naar verwachting 178 miljoen euro oplevert. Tot 2020 bracht de toeristentaks alleen in zes kleine kustgemeenten – de vijf Waddeneilanden en Veere – meer op dan de OZB. De zeven euro per persoon per nacht die Zaanstad rekent blijft onveranderd; wel wordt gestudeerd op een belasting voor cruisepassagiers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen