ZMC deels zelf oorzaak verspreiding multiresistente superbacterie

Foto: Google Street View

Het Zaans Medisch Centrum moet van de rechtbank Noord-Holland een deels misleidend persbericht over de resistente superbacterie die het ziekenhuis al bijna twee jaar teistert rectificeren. De directie legde verantwoordelijkheid volledig bij ontwerper Pharmafilter van de rioolzuiveringsinstallatie, maar verzweeg het eigen aandeel in de verspreinging van de bacterie die al 46 mensen besmette en een leven eiste.

Het persbericht op de eigen website van het ZMC stelde dat ingrijpende stappen nodig waren om van de hardnekkige multiresisrentie superbacterie Citrobacter freundii die zich via de toiletten verspreidt af te te komen en wees met de beschuldigende vinger naar het Amsterdamse Pharmafilter, dat een systeem ontwikkelde omĀ  medicijnresten uit het riool te weren. Tot pulp vermalen afval zou tot verstoppingen in het riool leiden en vervolgens tot de verspreiding van de gevreesde bacterie. Het ziekenhuis vermeldde echter niet dat die verstoppingen ook deels aan het eigen gebruik van de installatie te wijten zijn: er zijn allerlei medische spullen en bijvoorbeeld washandjes in aangetroffen die er niet thuishoren en ook vertoont het ontwerp van het riool gebreken. Door de manier waarop het ZMC de zaak in eerste instantie belichtte leed Pharmafilter reputatieschade en liep opdrachten mis. Hieronder de rectificatie.

Volgens het ziekenhuis zijn er vermoedelijk sinds afgelopen september geen nieuwe besmettingen opgetreden. Er wordt gewerkt aan een grote schoonmaak van het riool. De meeste dragers van de bacterie worden er niet ziek van en zijn te genezen, maar voor mensen met een sterk verminderde weerstand kan hij fataal zijn. Er ligt nog geen eindoordeel van de rechter over de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen voor de langdurige aanwezigheid van Citrobacter freundii in Zaandam, die niet eerder op deze schaal in voorgekomen in ons land. De opdracht om een rectificatie te plaatsen is slechts een tussenstap om verdere schade voor Pharmafilter op grond van eenzijdige informatie te voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen