Stagevergoedingen voor stagiairs MBO en HBO gelijkgetrokken

Foto: Pixabay / Monika P.

Het Rijk betaalt stagiairs van alle opleidingsniveaus vanaf vandaag hetzelfde bedrag. De gemeenteraad van Zaanstad besloot afgelopen november al om een MBO-stagiair bij de gemeente evenveel te gaan betalen als een HBO’er door een motie van het CDA aan te nemen.

Bij een 36-urige werkweek scheelt dat verschil in opleidingsniveau in Zaanstad nu nog 100 euro per maand: 250 euro voor een MBO-stagiair en 350 voor een student HBO/WO. Het CDA stelde in de motie dat ‘goede geschoolde vakmensen die van het MBO komen een onmisbare schakel zijn in de economische groei van de gemeente’ en dat het college een krachtig signaal kon geven door de stagevergoedingen gelijk te trekken. Later dit jaar blijkt of dat leidt tot een uniforme vergoeding van 331 euro per maand of dat het college bij de behandeling van de Voorjaarsnota met een ander voorstel komt om tot een gelijkschakeling te komen.

Rijk betaalt beter

Bij de landelijke overheid liggen de stagevergoedingen fors hoger: MBO-stagiairs ontvingen vorig jaar nog 448 euro bruto per maand en stagiairs van het hoger beroepsonderwijs en de universiteit 616 euro. Beide groepen krijgen vanaf nu 628 euro. In Zaanstad stemden de VVD, Liberaal Zaanstad, Democratisch Zaanstad, D66 en de PvdA tegen het voorstel dat de gemeente naar verwachting jaarlijks zo’n 15.000 euro gaat kosten.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen