Veel meer files dit jaar – en 2020 wordt nog drukker op de weg

Foto: Twitter / Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Het aantal files en de vertragingen in het verkeer waren dit jaar ongeveer 20 procent hoger dan twee jaar geleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van de ANWB. En ondanks alle fileleed dat Zaanse forenzen ondergaan: de A7, de A8 en de A9 komen niet in de top 10 van snelwegen met de meeste verloren tijd niet voor. 2017. Een opvallende ontwikkeling is dat files zich niet langer beperken tot de spitsuren: ook overdag ondervonden weggebruikers dir jaar veel meer oponthoud.  

Hoewel in de afgelopen jaren de infrastructuur sterk is uitgebreid blijkt deze nog steeds onvoldoende robuust te zijn om het toenemende verkeersaanbod te kunnen verwerken. Vorig jaar steeg de filezwaarte (de lengte maal de duur van de file) met 20 procent en dit jaar is wederom een stijging te zien, met zeventien procent. Dat het verkeersaanbod verder toeneemt en het steeds drukker wordt op de weg blijkt uit de enorme groei van de filezwaarte overdag: een stijging van bijna 40 procent in vergelijking met vorig jaar.

Weersinvloeden

Ook het weer had invloed op de doorstroming van het verkeer. De drukste dag was dinsdag 22 januari, toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder met een filerecord van 2287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsen. De ANWB constateert verder veel extra hinder door kop-staartbotsingen in files. En dat ligt toch echt alleen aan de bestuurders zelf. 

Bron: ANWB
Bron: ANWB

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen