Medewerker gevangenis Westzaan aangevallen door gedetineerde

Foto: Google Street View

Twee medewerkers van de gevangenissen in Westzaan en Vught zijn eerder deze maand lichtgewond geraakt door aanvallen van gedetineerden. Een personeelslid van het Justitieel Centrum Zaanstad werd afgelopen vrijdag op zijn hoofd geslagen en naar het ziekenhuis gebracht. Hij mocht na onderzoek weer naar huis. Een dag eerder gebeurde een vergelijkbaar incident dat dezelfde afloop kende in Noord-Brabant.

Beide betrokken gedetineerden zijn na hun geweldsuitbarsting in de isoleercel geplaatst, zo meldt de Dienst Justitiƫle Inrichtingen. De directies van de beide complexen zorgen voor nazorg voor de geslagen medewerkers. Er is aangifte gedaan bij de politie en er is een onderzoek gestart naar de precieze toedracht van de incidenten. In Vught was de plaats van handeling het Penitentiair Psychiatrisch Centrum en niet in de Extra Beveiligde Inrichting voor de zwaarste categorie gedetineerden in ons land, waar onder meer Willem Holleeder zit opgesloten. Waar precies het gebeurde in Westzaan zich afspeelde is niet bekendgemaakt. Ook daar is een speciale afdeling voor mensen met psychische problemen.

‘Onacceptabel’

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming schreef in september na vragen van PVV-Tweede Kamerlid Gidi Markuszower over een geweldsincident in de Penitentiaire Inrichting in Krimpen geweld tegen gevangenispersoneel ‘onacceptabel’ te vinden. ‘De gedetineerde is bestraft met de wettelijke maximumstraf van veertien dagen verblijf in de strafcel. Daarnaast is de gedetineerde overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting waar hij in een regime met minder interne vrijheden is geplaatst. Er is aangifte gedaan van poging tot doodslag. Door deze maatregelen wordt onderstreept dat dit gedrag onacceptabel is,’ schreef de minister toen. Eerder die maand moest de minister ook al vragen beantwoorden over een in Westzaan gewond geraakte medewerker. Daarin nam hij het volgende staatje op over agressie in gevangenissen in het algemeen en in Zaanstad in het bijzonder:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen