Tweede aanbestedingsronde van het Cultuurcluster in oktober

De 'huiskamer' van het Cultuurcluster.
De 'huiskamer' van het Cultuurcluster.
Foto: MVRDV Architecten

Het Cultuurcluster bij het station in Zaandam wordt in oktober officieel aanbesteed. Dat betekent dat ondanks de zomerse vakantieperiode geïnteresseerde partijen nog genoeg tijd hebben om hun mogelijkheden door te rekenen.

De gemeente had in eerste instantie ingezet op een uitgave van maximaal 30 miljoen euro, maar voor dat bedrag bleek niemand bereid de uitdaging aan te gaan. Er is nu 7.700.000 euro extra beschikbaar. De aanbesteding omvat het hele plan, met ruimtes voor filmhuis De Fabriek, poppodium De Flux, Fluxus Podiumkunsten, Fluxus Beeldende Kunst, Fluxus Muziekschool, De Bieb, Babel Podium voor Vormgeving en Zaanradio.

‘Huiskamer’

Het poppodium op de begane grond biedt ruimte aan circa 500 bezoekers en is multi-inzetbaar, waardoor per dag verschillende evenementen kunnen plaatsvinden. Architectenbureau MVRDV won de ontwerpwedstrijd met een in een blok uitgesneden uitgesneden Zaans huis als centrale ruimte, de ‘huiskamer’. De verschillende instellingen worden via die huiskamer ruimtelijk verbonden. De ontmoetingsruimte, aan het nieuwe plein, moet een levendig karakter krijgen. Iedereen is er welkom, zowel bezoekers van de instellingen als wachtende treinreizigers en winkelend publiek. Dat kan ook terecht in verschillende horecavoorzieningen (artist impression van MVRDV).

Onder het plein komen onder meer een fietsenstalling,een parkeergarage en een straat. De ingang naar de fietsenstalling heeft de vorm van (alweer) een Zaans Huisje. Verder voorziet het ontwerp in een aflopend fietspad vanaf het plein naar het eigenlijke maaiveld van het centrum. Zie hier een video om een beter idee te krijgen van het geheel.

Planning

Volgens de planning moet het complex in december 2019 worden opgeleverd, zodat het in het daaropvolgende jaar in gebruik kan worden genomen. Maar plannen zijn in de bouw en al helemaal in een aantrekkende markt met zowel een tekort aan materialen (heipalen en insolatiemateriaal, bijvoorbeeld) als vakkundige arbeidskrachten.

De bouw van het niet onomstreden Cultuurcluster valt samen met de bouw van de wegoverkapping voor het station, die is ontworpen door Nunc Architecten. Het Zaanse bureau koos voor een ‘typisch Zaanse beeldtaal’ met veel groen geschilderd hout en schuine daken met rode pannen waarin een kleine schaal wordt afgewisseld met grotere gebouwen. Het bureau heeft een ontwerp willen maken dat zowel soepel aansluit bij de traditionele Zaanse bouw als in de historiserende nieuwbouw van de afgelopen jaren.

De spooroverbouwing is het sluitstuk van de Knoop in Inverdan en verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westkant van Zaandam. De nieuwe stationsentree, met een oppervlakte van circa 540 vierkante meter voor commerciële voorzieningen en circa 125 vierkante meter voor een horecagelegenheid, leidt naar het station dat wordt voorzien van toegangspoortjes. Ook externe partijen kunnen straks ruimtes in de entree huren via NS Stations.

Dit deel van het project moet eind 2018 klaar zijn, maar de fietsenstalling voor 1300 tweewielers aan de westkant van het station moet al in juni volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen. Onduidelijk is nog of er geld is voor twee door de gemeente gewenste transparante liften. Mocht dat niet lukken, dan komen er gewone exemplaren. De drie artist impressions zijn van Nunc Architecten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen