Provincie wil parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen

Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie gaat gemeenten en bedrijven ondersteunen en activeren om eigen parkeerterreinen te laten overkappen met zonnepanelen. Alle Noord-Hollandse gemeenten krijgen volgend jaar een analyse van de zonpotentie van hun parkeerterreinen. Dit geeft inzicht in welke parkeerterreinen het meest geschikt lijken voor het opwekken van zonne-energie. Het bedrijf Sobolt heeft in samenwerking met de provincie het pilotproject Parkeer de Zon opgestart in Hoorn. Daar zijn alle parkeerterreinen inclusief zonpotentie al geanalyseerd.

Volgens Gedeputeerde Edward Stigter van Klimaat en Energie kan Nederland door op alle geschikte daken zonnepanelen te leggen in 50 procent van de totale elektriciteitsbehoefte voorzien. ‘Het is duidelijk dat er ook in Noord-Holland nog iets bij moet en dat we onze ruimte waar mogelijk dubbel moeten gebruiken. Parkeerterreinen zijn hiervoor zeer geschikt. De auto’s kunnen onder het zonsysteem parkeren en worden beschermd tegen weersomstandigheden. Als je hier laadpalen bij plaatst kunnen elektrische auto’s ook nog worden opgeladen met de duurzaam opgewekte stroom van het dak.’ De provincie bekijkt ook de mogelijkheden van bestaande daken van bedrijven voor het plaatsen van meet zonnepanelen. 

Voor iedereen in te zien

Gemeenten kunnen de gegevens die uit de analyse komen in een interactieve tool stoppen, waarna informatie wordt verkregen over de te nemen stappen om een parkeerplaats te laten overkappen met zonnepanelen. Denk hierbij aan het aanvragen van subsidie en vergunningen, een inschatting van de investeringen en de terugverdientijd. Iedereen kan per gemeente en parkeerlocatie doorklikken om deze informatie te bekijken. Het project hangt samen met het programma Startup in Residence van de provincie. Binnen dit programma worden jonge bedrijven uitgenodigd om samen met ht provinciebestuur te werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen