Gemeente wil Europees bluesfestival naar het Zaantheater halen

Foto:

De Dutch Blues Foundation en de gemeente proberen de jubileumeditie van de European Blues Challenge in 2020 naar het Zaantheater te halen.

De Challenge is een internationaal bluesfestival dat jaarlijks op wisselende locaties in Europa plaatsvindt. Er nemen jaarlijks 20 tot 22 blues bands (circa 120 muzikanten) uit evenveel Europese landen aan deel. Verspreid over twee dagen verzorgt elke band een mini-concert van ongeveer 20 minuten. Daarnaast is de Dutch Blues Foundation van plan om samen met poppodium De Flux ook allerlei muzikale nevenactiviteiten te organiseren.

De European Blues Union neemt volgend jaar een beslissing over de locatie van de European Blues Challenge in 2020. Om de voordracht van Zaanstad mogelijk te maken is financiële steun van de gemeente nodig. Het subsidiegeld voor culturele evenementen in 2020 wordt echter pas in 2019 verdeeld, waarmee Zaanstad zichzelf buiten spel zou zetten.

Voorwaardelijke subsidie

Het college heeft daarom nu al besloten het bluesfestival te ondersteunen met een bedrag van 18.000 euro, met als voorbehoud dat de European Blues Union besluit om het prestigieuze evenement hier te houden.

De zevende European Blues Challenge werd afgelopen april gehouden in het Deense Horsens (na twee keer Berlijn en in Toulouse, Riga, Brussel en Torritta di Siena). Nederland werd daar vertegenwoordigd door Detonics. De Dutch Blues Foundation houdt jaarlijks een nationale versie van het festival, waarbij bands, duo’s en solo-artiesten de uitdaging aangaan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. De acts worden beoordeeld door een onafhankelijke jury en er is ook een ticket naar de International Blues Challenge in Memphis te verdienen.

Ruud Vreeman

Het naar Zaandam halen van het beste dat Europa op het gebied van blues te bieden heeft zou een leuk – hoewel laat – afscheidscadeau zijn van waarnemend burgemeester Ruud Vreeman, die in september de ambtsketen overdraagt aan Jan Hamming. Hij is een liefhebber, maar gebruikt de muziekstroming ook in zijn bestuurlijke werk. Zoals hij schreef in zijn boek ‘Hoochie Coochie Man – Blues en Leiderschap‘ uit 2013.

De blues is niet alleen een muziekvorm, maar gaat ook over de kracht en weerbaarheid van mensen onder alle omstandigheden. Zoals Ruud Vreeman citeert in zijn boek: ‘De blues draait niet om zelfbeklag of egocentrisme, maar ….. gaat over de edelheid van de geest die erin slaagt te lijden en te feesten op hetzelfde ogenblik.’ (Eric Clapton)

Reacties