Provinciale VVD, CU, GL en PvdA tegen investeringen in biomassacentrales

Foto: Pixabay / Pixaline

Provinciale Staten hebben bij de algemene beschouwingen de begroting 2020 van de provincie goedgekeurd. Verschillende partijen dienden moties in, die niet allemaal de eindstreep haalden. Wel een meerderheid kreeg het een voorstel van GroenLinks en D66 over het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale wegen. De provincie gaat de effecten van zo’n verlaging onderzoeken. Een motie over paal en perk stellen aan de verbranding van biomassa werd aangehouden.

De motie van de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Denk, de SP, PvdA, GroenLinks, de VVD en de ChristenUnie om de duurzaamheidsdoelstellingen zo aan te passen dat er geen investeringen meer kunnen worden gedaan in biomassacentrales zal op een later moment opnieuw aan de orde komen. De partijen die de oproep ondertekenden schreven daarin dat de verbranding van biomassa bijdraagt aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Opmerkelijk is dat bij de indieners van de motie vier partijen (PvdA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie) zijn die ook in het college van Zaanstad vertegenwoordigd zijn en daarin niet voor de ingebruikname van de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam gaan liggen. En dus de verslechtering van de luchtkwaliteit in de omgeving daarvan voor lief nemen. De centrale kanin gebruik worden genomen zodra er een natuurvergunning is afgegeven door de provincie. 

Ruim 560 miljoen euro

Noord-Holland trekt in 2020 ruim 560 miljoen euro uit voor onder meer de energietransitie, de woningbouw en bereikbaarheid. Tijdens de bespreking van de begroting debatteerden Provinciale Staten over uiteenlopende onderwerpen, zoals energie, landbouw en het vergroten van de bekendheid van Noord-Holland bij inwoners. De uitgaven van de provincie per programma zien er voor aankomend jaar als volgt uit:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen