Alleen bij Zaan Primair vierdaagse lesweken door lerarentekort

Foto: Public Domain Pictures

Vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een chronisch tekort aan leraren, zo blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Voorzitter Liesbeth Verheggen is ‘erg geschrokken’ van dat cijfer. ‘We wisten dat de problemen groot waren, maar dat de situatie zo ernstig was hadden we niet verwacht,’ zei ze in een interview met De Telegraaf. Zaanstad is relatief nog goed af. 

Eylem Koseoglu van de Partij van de Arbeid vroeg het college na de start van het nieuwe schooljaar naar de situatie in Zaanstad en hoorde dat ‘het lerarentekort een ernstig maatschappelijk vraagstuk’ is en dat er altijd een mogelijk risico is dat scholen daardoor moeten sluiten. Volgens de Zaanse schoolbesturen is daar op dit moment echter geen sprake van. Het college staat in nauw contact met de besturen over het lerarenprobleem. Er zijn ongeveer 700 fte leerkrachten actief in Zaanstad, maar Agora en Zaan Primair hebben beide vacatures. Bij de Horizon, de Vrije School en de Werf is daarvan geen sprake, maar ook zij hebben meer moeite met het vullen van open plekken in de roosters dan voorheen.

Vierdaagse lesweken bij Zaan Primair

Zaan Primair had eind september door zieken en opzeggingen nog vacarures voor 2,3 fte zag nog vier fte vrijkomen door bijvoorbeeld zwangerschapsverloven. Bij Agora werkten de scholen bij die momentopname – zoiets als een griepgolf kan het beeld immers opeens totaal omgooien – met een iets kleinere formatie dan gebruikelijk. Daar was het tekort ongeveer vier fte. Bij Agora werd (nog) geen gebruikgemaakt van de noodmaatregel van een vierdaagse schoolweek, maar omdat er geen invallers beschikbaar zijn bij uitval van personeel behoort dat altijd tot de mogelijkheden. Bij Zaan Primair waren er twee scholen voor regulier basisonderwijs waar één groep op één dag geen les had tussen de zomervakantie en herfstvakantie en bij Dynamica XL (voor speciaal onderwijs) zelfs vier. Volgens de laatste prognose ziet de toekomst er aldus uit:

De schoolbesturen en de gemeente zijn nog bezig met het opstellen van een langetermijnplan met aandacht voor zij-instromers en voor ‘een communicatietraject om de aantrekkelijkheid van het vak van leerkracht in de Zaanstreek uit te dragen’. Dat plan komt deze maand in het bestuurlijke overleg aan de orde en wordt naat verwachting begin december naar de gemeenteraad gestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen