Wereld Armoede Dag: dagelijkse kost voor 7700 Zaanse gezinnen

Foto: Pixabay

Zaanstad greep de Wereld Armoede Dag vandaag aan om inwoners te wijzen op de regelingen voor mensen met een laag inkomen en om het onderwerp meer bespreekbaar te maken. In Zaanstad zijn zo’n 7700 huishoudens die op of zelfs onder het minimuminkomen leven, waardoor in totaal ongeveer 12.800 personen geraakt worden. Momenteel groeit dertien procent van de kinderen in de gemeente op in armoede.

Het gaat daarbij niet alleen om gezinnen in de bijstand, want ook de groep ‘werkende armen’ wordt steeds groter, met nu ongeveer 1400 huishoudens. ‘Op deze dag staan we stil bij het feit dat bijna een miljoen mensen in Nederland dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden. Een van de grootste problemen is niet geld of voorzieningen, maar schaamte. Hierdoor is praten over armoede voor veel mensen nog altijd een taboe. Dat is zonde, want zo loopt men mogelijke regelingen mis. Het taboe willen we daarom doorbreken,’ zegt wethouder Songül Mutluer van Armoedebeleid in een persbericht. Zaanstad presenteert binnenkort een nieuwe uitvoeringsagenda voor dat beleid. Hierin is speciale aandacht voor kinderen en werkende armen, maar ook voor iedereen met (dreigende) schulden.

Stadspas

Mutluer: ‘Ongeacht wat je situatie ook is, het belangrijkste is dat de inwoners de bestaande voorzieningen weten te vinden en dat we met elkaar dit onderwerp op een laagdrempelige manier kunnen bespreken. Daarvoor gaan we nog intensiever samenwerken met onze partners en onderzoeken we de mogelijkheden voor een Stadspas.’ Met de hulp van Meedoen Zaanstad, Stichting Leergeld en Jeugdfonds Sport en Cultuur kunnen kinderen uit gezinnen met weinig inkomen nu al gratis meedoen aan sport en culturele activiteiten zoals muziekles. Voor de Wereld Armoede Dag was Mutluer op bezoek bij Zwembad de Slag, waar via Meedoen Zaanstad zich de afgelopen jaren 1650 kinderen hebben aangemeld om hun zwemdiploma te halen. Hun aantal stijgt nog jaarlijks. ‘Dat is natuurlijk fantastisch en daarom roepen we ouders en kinderen op om van al het aanbod dat we bieden gebruik te maken, aldus de wethouder

Meer over dit onderwerp is te vinden op www.zaanstad.nl met de zoekterm ‘hulp bij laag inkomen’. Daar vindt u nog meer regelingen. Voor meer informatie, advies en hulp kunnen inwoners ook langs bij het Sociaal Wijkteam in de buurt. Een overzicht van alle Wijkteams staat op de website www.swtzaanstad.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen