Tanks en militaire heli’s even heel gewoon op ’s heren wegen

Foto: Wikipedia / U.S. Air Force - Tech Sgt John Houghton

Het Amerikaanse leger verplaatst de komende anderhalf tot twee weken een deel van 3500 militairen, 85 Abrams tanks, 120 kleinere tanks (Bradley fighting vehicles), 80 Blackhawk-, Apache- en Chinookhelikopters, vijftien Paladins (pantserhouwitsers, een groot rijdend kanon) 500 andere rupsvoertuigen, 1200 voertuigen op wielen, 300 trailers en ander materieel via Nederland naar Duitsland, waar vandaan de twee grote eenheden verder gaan richting Oost-Europa. De verplaatsingen gaan over de weg, het spoor en met binnenvaartschepen.

Waar het materieel precies langsgaat is niet bekendgemaakt, maar een deel van de voertuigen is al gearriveerd in de haven van Vlissingen. Ook Rotterdam en havens in Polen, Letland, België, Griekenland en Roemenië worden gebruikt als ‘landingsplaatsen’ voor de manschappen en hun gereedschappen. Wie dezer dagen een grote colonne Amerikaanse legervoertuigen spot hoeft niet te vrezen dat er een nieuwe oorlog is uitgebroken: het gaat erom om mede op verzoek van NAVO-lid Polen de westerse militaire aanwezigheid te versterken om Rusland te ontmoedigen opnieuw een annexatie te overwegen, zoals eerder met de Krim gebeurde. Nederlandse militairen beveiligen de plekken waar het transport aankomt. Ook levert defensie brandstof en vervoert het een deel van het Amerikaanse materieel. Marechaussees begeleiden de militaire colonnes, die met name in de nacht zullen rijden om de overlast zoveel mogelijk te beperken.  

Een andere Amerikaanse eenheid met 1700 militairen en 80 helikopters verplaatst zich tegelijkertijd in tegengestelde richting vanuit Duitsland via de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten. Zij gaan terug naar hun thuisbasis Fort Stewart in de staat Georgia. 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen