Rosa wil haast maken met transformatie ongewilde kantoorpanden

Foto: Flickr

Wanneer wordt er nu eindelijk gestart met het omkatten van leegstaande kantoorruimtes tot (tijdelijke) woonruimten? De vraag en hartenkreet komt ditmaal van Rosa-raadslid Krista van Dalen in schriftelijke vragen aan het college. De leegstand van kantoorpanden bedraagt op dit moment 9,3 procent en niemand die deze impopulaire werkplekken schijnt te willen. Zet dus vaart achter een bestemmingswijziging, zo spoort Rosa het college in navolging van andere partijen nog maar eens aan.

De partij vindt dat met een leegstand van ruim negen procent geen ambtelijke capaciteit hoeft te worden verspild aan beleid voor nieuwe kantoren: als het einde van de overcapaciteit in zicht is is dat vroeg genoeg. Herbestemming van leegstaande kantoorruimte, monumenten, kerkgebouwen, schoolgebouwen, pakhuizen of industriële complexen en woningbouw zou de voorkeur moeten hebben boven het bouwen van nieuwe kantoren. Daarnaast meent Rosa dat de huisvesting en uitbreiding van Zaanse bedrijven voorrang zou moeten krijgen op bedrijven uit Amsterdam, of op z’n minst gelijke kansen. Van Dalen vraagt hoe het kan dat ‘banen in toerisme en zorg, fairtrade, duurzaamheid en inclusieve bedrijfsvoering totaal niet geprioriteerd lijken te zijn in het huidige beleid’. ‘Onderschrijft dit college dat er niet voornamelijk moet worden ingezet op de ‘kennisintensieve dienstensector’, maar juist op activiteiten die bijdragen aan de werkgelegenheid en duurzaamheidsdoelstellingen?’

Weinig kantorenlocaties

Volgens de vorige maand verschenen provinciale Monitor Werklocaties kent de regio Zaanstreek – Waterland slechts vijf kantorenlocaties, dat wil zeggen gebieden met overwegend kantoorgebouwen op aaneengesloten kavels met een totale oppervlakte van 2000 vierkante meter bruto vloeroppervlak. De overige kantoren bevinden zich dus versnipperd door de gemeenten. Uit de monitor blijkt dat op provinciaal niveau vorig jaar de transformatie van kantoorruimte ten opzichte van een jaar eerder halveerde. Amstelland Meerlanden en Zuid-Kennemerland liepen voorop, gevolgd door Zaanstreek – Waterland en het Gooi en de Vechtstreek. In Amsterdam stokten de transformaties. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen