Zaandijkerkerk winnaar Pieter van Vollenhovenprijs

Foto: Google Street View

De Zaandijkerkerk is één van de winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs. Het gaat om een bedrag van 1111,11 euro, dat zal worden besteed aan de restauratie van de toren.

De jaarlijks terugkerende prijs van het Nationaal Restauratiefonds gaat naar particulieren of organisaties die een monumentaal pand hebben behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De kerk die in 1880 na een brand werd herbouwd is nu een woongebouw. De bestuursleden Jan Piet Bloem en Winnie de Wit van de Vereniging Zaans Erfgoed hebben de Zaandijkerkerk een half jaar geleden aangemeld voor deze prijs, meldt Rosa. Die partij is er medeverantwoordelijk voor dat het gebouw jaren geleden van de sloopkogel werd gered. Volgens het juryrapport is de transformatie van de kerk een voorbeeld voor ‘de actuele opgave die er is om leegstaande kerken en/of kapellen een nieuwe toekomst te geven’.

De prijs wordt op 16 november in Arnhem uigereikt door Pieter van Vollenhoven, die 27 jaar voorzitter van het fonds was. Naast het geldbedrag maakt het Nationaal Restauratiefonds een film over de Pieter van Vollenhovenprijs, waarin desgewenst ook de Zaandijkerkerk een rol krijgt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen