Wormer- en Jisperveld proefgebied beter agrarisch natuurbeheer

Foto: Wikimedia

In het Wormer- en Jisperveld, de Eilandspolder-West en de Mijzenpolder wordt de komende jaren geëxperimenteerd met diverse oplossingen om het Natuurnetwerk Nederland af te maken, met onder meer een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer. Er moet een omslag in denken en doen worden gemaakt van de agrarische bedrijfsvoering voorop stellen naar de natuur leidend maken.

De subsidie voor agrarisch natuurbeheer in het NNN loopt in 2021 af en het afgelopen jaar is benut om de knelpunten en kansen die dit met zich meebrengt in kaart te brengen. Er zijn nu afspraken gemaakt om in een gezamenlijke inspanning van de boeren, terreinbeheerders, LTO-Noord en de provincie de natuur te verbeteren. Provinciale Staten kunnen zich daar binnenkort over uitspreken. Volgens Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) moet in de drie gebieden proefondervindelijk worden vastgesteld wat werkt en wat niet om oplossingen te vinden. ‘Daarna hebben we de mogelijkheid om die in de hele provincie toe te passen.’

Oplossingen

De proeven starten eind dit jaar. Binnen een halfjaar wordt met de betrokken ondernemer gekeken wat nodig is om de natuur op zijn of haar perceel te verbeteren. Dat kan zijn door een agrarisch bedrijf om te zetten naar een bedrijf waarvan de bedrijfsvoering zich meer richt op natuur, met particulier natuurbeheer of met erfpacht. Ook de verkoop van grond, ontpachting of bedrijfsverplaatsing kan een oplossing zijn. Daarnaast kan worden gekeken of agrariërs in aanmerking kunnen komen voor ‘duurzaam agrarisch natuurbeheer met natuurafspraken’.

Contracten voor twaalf jaar

Deze nieuwe mogelijkheid houdt in dat de boer een verbintenis aangaat om twaalf jaar lang agrarisch natuurbeheer toe te passen, met een aanvullende langjarige overeenkomst waarin specifieke natuureisen staan – denk daarbij aan de hoeveelheid mest die op het land mag worden uitgereden en de hoogte van het grondwaterpeil. Ook worden afspraken gemaakt over de samenwerking tussen natuurbeheerders, agrariërs en de provincie. Dat moet meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor weidevogels opleveren. Het Natuurnetwerk Nederland is een samenhangend netwerk van natuurgebieden. Door uitbreiding daavan wordt de rijkdom aan planten en dierensoorten behouden en versterkt. De basis van het NNN is de al bestaande natuur, zoals duinen, heide, bossen, meren en landgoederen. Aanvullend hierop worden nieuwe natuurgebieden ontwikkeld, bijvoorbeeld op gronden die eerst voor landbouw gebruikt werden. Er zijn landelijke afspraken gemaakt dat het NNN in 2027 af moet zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen