Actie Greenpeace tegen faciliteren bedreigingen klimaat

Foto: Pixabay / Alan S.

Schiphol omtoveren tot een festivalterrein, een camping maken van vliegveld Lelystad of iedereen thuis en op Schiphol op hetzelfde moment laten opstaan. Greenpeace geeft mensen die zich zorgen maken over de invloed van vliegverkeer op het klimaat de kans om uit één van deze drie manieren van protest een actie te kiezen.

Onder de noemer Noodlanding voor het Klimaat kan tot en met 6 oktober een stem worden uitgebracht op een actie. Greenpeace wijst er op haar website op dat de Schiphol Group op Schiphol en op de vliegvelden van Rotterdam, Lelystad en Eindhoven jaarlijks 4780 miljoen liter kerosine tankt. Daardoor alleen al stoot dit bedrijf elk jaar een slordige 13,6 ton CO2 uit, bijna net zoveel als alle personenauto’s in Nederland samen. Daarnaast komen nog viezere stoffen dan CO2 vrij, zoals stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen.

Desondanks wordt Schiphol financieel ontzien. Iedereen moet belasting betalen over benzine en diesel en zelfs over kraanwater, maar kerosine wordt niet belast en er wordt geen BTW geheven op vliegtickets. Op deze ongelijkheid en de zorgen over de gevolgen van een verdere uitbreiding van het vliegverkeer nog eens onder de aandacht te brengen zijn de drie actieplannen uitgekozen uit voorstellen die de afgelopen maanden door honderden mensen in het hele land zijn ingediend. Volgens Greenpeace is er in de maatschappij steeds meer weerstand tegen de uitzonderingspositie van de luchtvaart in tijden van klimaatcrisis.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen