Ook hier indoctrinatie kinderen met salafistisch gedachtegoed?

Foto: Max Pixel

Zijn er in Zaanstad salafistische scholen en/of organisaties die de overtuiging delen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen, wil POV-voorman Harrie van der Laan van het college weten naar aanleiding van het bericht van de NOS dat kinderen op salafistische scholen leren om zich af te keren van de Nederlandse samenleving en van de beginselen van gelijkheid en vrijheid.

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op dit gegeven dat naar boven kwam door onderzoek van journalisten van Nieuwsuur en NRC Handelsblad. Ook de Marokkaans – Nederlandse en islamitische gemeenschappen reageerde vol ongeloof. De POV vraagt nu om opheldering over de situatie in Zaanstad: is hier onderzoek gedaan naar elke vorm van onderwijs dat salafistisch is of sterk door het salafisme wordt beïnvloed en komen lessen over welke groepen en soorten mensen ‘vijanden’ of ‘ongelovigen’ zijn (onder anderen overspeligen, homoseksuelen, afvalligen of zogeheten ‘tovenaars’) die het niet verdienen om te leven hier ook voor? Nieuwsuur en NRC identificeerden minstens 50 onderwijsplekken die salafistisch zijn of er sterk door worden beïnvloed. Komt Zaanstad in deze lijst voor? Worden Zaanse islamitische organisaties geninancierd vanuit de Golfstaten? Is daar onderzoek naar gedaan?

Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën zegt in de NRC zich ‘ernstige zorgen’ te maken over de invloed van het salafisme binnen het islamonderwijs, die ook hij ziet groeien. Volgens Bouharrou durven Marokkaans-Nederlandse imams zich daar niet altijd tegen uit te spreken uit angst voor represailles. Salafisten zouden meer gematigde imams bedreigen en onder druk zetten.

Reacties

0