Oud-werknemer 4000 euro kwijt wegens overstap naar concurrent

Foto: Pixabay / Maxbenjamin86

Foekens Sloopcombinatie BV kan geen 892.500 maar slechts 4000 euro tegemoet zien van een ex-werknemer die het concurrentie- en relatiebeding in zijn arbeidscontract schond door ontslag te nemen en vrijwel meteen bij een concurrent aan de slag te gaan. De kantonrechter wees het verzoek om de torenhoge boete die het Zaandamse bedrijf claimde af.

Foekens houdt zich onder meer bezig met het aannemen en uitvoeren van sloopwerk, asbestsaneringen en boor- en zaagwerkzaamheden. De oud-werknemer begon er op 1 april 2017 en nam per 1 december 2018 ontslag, na het volgen van meerdere cursussen op kosten van het bedrijf. Daarna ging hij aan het werk bij het bedrijf Break Down Sloopsupport BV in Westzaan, gespecialiseerd in asbestsanering. Het leidde ertoe dat Foekens de boete van bijna negen ton opeiste: volgens de clausule in het contract 5000 euro per overtreding en 2500 euro voor elke dag dat de overtreding voortduurde (in dit geval 5000 euro plus 355 dagen maal 2500 euro).

Onaanvaardbaar resultaat

De rechter oordeelde echter dat deze strikte interpretatie van het concurrentie- en relatiebeding ‘duidelijk’ een ‘onaanvaardbaar resultaat’ opleverde en besloot om de boete terug te brengen tot 4000 euro. Dat is ongeveer twee keer het huidige maandsalaris van de oud-werknemer en daarmee een duidelijke financiële tik op de vingers, waarbij bovendien is meegewogen dat niet is gebleken dat Foekens directe en aantoonbare schade heeft geleden door diens handelen. ‘Van een dergelijke boete gaat ook een voldoende signaal uit om werknemers in vergelijkbare omstandigheden als gedaagde ervan te weerhouden in strijd met het concurrentie- en relatiebeding te handelen,’ aldus de uitspraak.

Gok gewaagd en verloren

De bouwplaatsmedewerker was daarnaast vlak voor zijn vertrek door Foekens nog schriftelijk gewezen op het beding in zijn arbeidscontract, zodat hij willens en wetens de gok nam om daarvoor afgestraft te worden. Foekens heeft volgens de rechter aannemelijk gemaakt een voldoende belang te hebben bij het concurrentie- en relatiebeding, alleen al gelet op het feit dat de oud-werknemer bekend is met de klanten en relaties van Foekens en het risico bestaat dat Break Down daarvan profiteert, temeer nu de beide bedrijven ‘in dezelfde vijver vissen’. De oud-werknemer draait ook voor de proceskosten van Foekens op: dagvaarding 85,14 euro, griffierecht 486 euro en salaris van de gemachtigde 600 euro, plus rente. 

 

 

Reacties