Smogalarm voor mensen die gevoelig zijn voor ozon

Foto: Public Domain Pictures / George Hodan

Er is vandaag kans op smog in de Zaanstreek en in Waterland. De GGD waarschuwt dat mensen die gevoelig zijn voor smog door ozon in de namiddag en vroege avond beter binnen kunnen blijven, mits ze daar de nodige verkoeling kunnen vinden.

Zware lichamelijke inspanningen moet de risicogroep zoveel mogelijk beperken. te beperken. Later op de dag is de lucht het meest verontreinigd en is de kans op klachten het grootst. In de loop van vandaag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt ervoor dat de ozonconcentraties morgen omlaag zullen gaan en waarschijnlijk weer onder de waarschuwingsdrempel zakken. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel ontstaan.

 

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of de GGD, via het telefoonnummer 0900 – 254 54 54. Dat kan vandaag tot 17:00 uur.

Reacties

0