Gezicht mag op openbare plekken niet meer bedekt zijn

Foto: Politie.nl

Vanaf vandaag is het verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen in het openbaar vervoer, in scholen, zorginstellingen en overheidsgebouwen. Integraalhelmen, bivakmutsen, boerka‘s en niqaabs zijn daar dan taboe om de sociale veiligheid en de dienstverlening te bevorderen.

De wet stoelt op het uitgangspunt dat het belangrijk is dat iedereen elkaar kan herkennen en aankijken. Daar staat niet iedereen achter: uit islamitische hoek zijn protesten gekomen over een aantasting van de vrijheid van godsdienst. Bovendien zijn sommige ziekenhuizen en OV-bedrijven er niet happig op om overtreders aan te spreken weg te sturen. Zij voorzien situaties die tot escalaties kunnen leiden. Enkele feiten over de nieuwe regels:

Naleving

De controle op de naleving van dit verbod is neergelegd bij de medewerkers van de instelling waar het verbod geldt en bij het personeel van het vervoersbedrijf. Van hen wordt verwacht dat zij overtreders aanspreken, wijzen op het bestaan van het verbod en hen verzoeken de gezichtsbedekking te verwijderen of anders te vertrekken.

Bekeuring

Als hier geen gehoor aan wordt gegeven kan de medewerker de hulp van politie inschakelen. Ook de politie zal de betrokkene waarschuwen de gezichtsbedekking te verwijderen of de locatie te verlaten. Als dit niet het beoogde effect heeft, kan deze overgaan tot het uitschrijven van een bekeuring. De boete bedraagt 150 euro, maar dat bedrag kan oplopen als er ook andere strafbare feiten worden gepleegd, zoals een overtreding van de identificatieplicht. Ook als iemand met een boerka of niqaab weigert de openbare ruimte te verlaten kan de boete hoger worden.

Melding maken

Medegebruikers van een openbare ruimte of bus, trein of tram die te maken krijgen met een persoon met gezichtsbedekkende kleding moeten contact opnemen met een medewerker van de locatie of personeel van het vervoersbedrijf. De politie bellen heeft geen zin, omdtat die pas in actie komt als de overtreder weigert weg te gaan of de verboden kledingstukken te verwijderen. Dat personeel in eerste instantie opdraait voor de handhaving is een van de grootste bezwaren tegen de nieuwe wet.

Aangifte doen

Voor mensen die wegens hun geloofsovertuiging gezichtsbedekkende kleding dragen en die als slachtoffer van een misdrijf op een politiebureau aangifte willen doen wordt een alternatief gezocht, zoals aangifte op een andere locatie of in een aparte ruimte op het bureau. Daar kan de gezichtsbedekkende kleding verwijderd worden en met een vrouwelijke agent worden gesproken. Er zijn in Nederland zo’n 150 vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen