Doka ‘danig geschrokken’ van werk aan Weverstraat Krommenie

De gemeente wil in het vierde kwartaal de Weverstraat aanpakken.
Foto: Google Street View

Winkeliersvereniging Doka uit Krommenie heeft de gemeenteraad ‘dringend’ verzocht om de geplande werkzaamheden aan de Weverstraat later dit jaar uit te stellen tot begin volgend jaar en de werkzaamheden niet uit te voeren in de drukke Sinterklaas- en kerstperiode. De slechte bereikbaarheid van het centrum door de afsluiting van de Iepenstraat heeft bij een deel van de winkeliers geleid tot een omzetdaling van vijf tot tien procent.

Tijdens een werkbezoek van wethouder Gerard Slegers hebben de winkeliers hem een brief overhandigd waarin hun visie op de verkeersproblematiek in het dorp uiteengezet wordt. Die visie is ook gebruikt bij de ontwikkeling van een structuurplan voor het centrum van Krommenie door architect Jeroen Hooijschuur. Het doel daarvan is het centrum aantrekkelijker en toegankelijker te maken. De wethouder wil Krommenie naar voren schuiven als pilot voor de zogenoemde ‘green deal’: een gecentraliseerde bevoorrading van de winkels, zodat minder verkeersbewegingen van vrachtwagens en busjes in het centrum nodig zijn.

Ondergeschoven kindje

De ondernemers met een winkel in het centrumgebied van Krommenie hebben een direct belang bij een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid. ‘De 60 Doka-winkeliers voorzien in de behoeften van consumenten uit Krommenie, Wormerveer, Assendelft en zelfs van verder voor speciale artikelen,‘ aldus de brief, maar de fysieke omgeving is niet berekend op de eisen van de huidige tijd: die levert letterlijk en figuurlijk knelpunten, ergernis en risicovolle situaties op. ‘Wat wij ervaren is dat in alle discussies de belangen van de winkeliers niet die aandacht krijgen die zij verdient,’ aldus het schrijven. Vandaar het plan van Hooyschuur, waarin een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid in de buurt van de winkels het uitgangspunt was.

Klanten de weg kwijt

Ten tijde van de afsluiting van de Iepenstraat miste Krommenie een belangrijke doorgaande weg vanaf de Provincialeweg naar het centrum en dat hebben de winkeliers gevoeld in hun portemonnee. De Rosariumlaan blijkt voor veel klanten van buiten de gemeente gezien hun reacties geen logische en voor de hand liggende route naar het centrum te zijn. Zij raken de weg kwijt. Doka is daarom ‘danig geschrokken‘ van de mededeling dat in het laatste kwartaal van dit jaar de Weverstraat op de schop gaat. Daardoor wordt dezelfde doorgaande weg naar het centrum opnieuw geblokkeerd – en dat in een cruciale periode van het jaar wat de verkopen betreft.

Wethouder Gerard Slegers in gesprek met Doka-winkeliers.

Wensenlijst

We verbazen ons erover dat dergelijke ingrijpende maatregelen worden genomen zonder overleg met de betrokkenen en ogenschijnlijk met weinig kennis van de situatie ter plaatse en van mogelijke alternatieven,‘ schrijven de winkeliers. Zij hebben een aantal wensen:

  • Maak voortaan bekend wie de coördinatie doet van wegafsluitingen en communicier hierover tijdigmet belanghebbenden.
  • Houd tijdens de werkzaamheden aan de Weverstraat de bereikbaarheid van het centrum in stand door tijdelijk tweerichtingsverkeer toe te staan op de Padlaan in combinatie met een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur.
  • Stel de werkzaamheden aan de Weverstraat uit tot januari 2020 als tweerichtingsverkeer op de Padlaan onverhoopt niet mogelijk is.
  • Voer in het centrum een eenduidig parkeerbeleid in met blauwe zones voor het Vlietsend, de Zuider- en Noorderhoofdstraat en de Heiligeweg. Het toestaan van vrij parkeren op een groot deel van de Heiligeweg leidt tot oneigenlijk gebruik van de parkeerruimte voor winkels. En tot het langdurig bezet houden van parkeerplaatsen die primair bestemd zijn voor het winkelende publiek. ‘Met het vrij parkeren op een deel van de Heiligeweg komt de gemeente tegemoet aan de wensen van enkele bewoners, maar dupeert daarmee een veel grotere groep bezoekers van het winkelgebied.‘
  • Onderzoek de mogelijkheid om de parkeergarage onder de Dekamarkt aan de Heiligeweg gratis toegankelijk te maken.

 

Reacties