Wat zijn de plannen met de voormalige vuilstort op het Eiland Bloemendaal, t ussen het Brokkingterrein in Wormerveer en de jachthaven van West-Knollendam? De SP stelt die vraag elke vier jaar en nu was het weer tijd. Het zwaar verontreinigde eilandje in de Zaan, gedeeltelijk van de gemeente Zaanstad en gedeeltelijk van Wormerland, is inmiddels uitgegroeid tot een paradijsje voor allerlei dieren.
Die dieren hebben gelukkig g een weet van de ondergrond van de wildernis waarin ze ongestoord hun gang kunnen gaan: uit de antwoorden op eerdere vragen bleek dat het grondwater sterk verontreinigd is met benzeen en naftaleen en matig verontreinigd met zware metalen en fenolen. Er was geld gereserveerd voor aanvullend onderzoek naar de verspreidingsrisico's van het grondwater en i n 2014 is met Afvalzorg een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijk aan het E iland Bloemendaal te gaan werken. Een definitief projectplan kwam er niet, de overeenkomst verstreek en voor zover de SP weet ligt het eiland er momenteel nog net zo bij als toen in 1970 de vuilnisbelt gesloten werd. Alleen is de plek voor mensen vanaf de wal niet langer toegankelijk: de brug is onklaar gemaakt en bovendien is de begroeiing zo langzamerhand ondoordringbaar.
De SP wil nu van het college weten of
er tussen 2005 en 2009
inderdaad
aanvullend onderzoek
is
gedaan naar de verspreidingsrisico's van het grondwater op en rondom het
E
iland Bloemendaal
en of er nadien
nog
ander
onderzoek naar de vervuiling
is gedaan. ‘
Het
E
iland Bloemendaal is inmiddels een dichte jungle geworden. Er zijn veel bomen, struiken, vogels en insecten. Naast dat het een smerige oude stortplaats is, heeft het eiland inmiddels ook een rol gekregen als groene long, schuilplaats en nestgelegenheid. Als Eiland Bloemendaal op korte of langere termijn gesaneerd wordt, gaat u dan de natuur behouden en versterken?‘
vraagt steunfractielid Anna de Groot.
Zo ja, hoe
da
n?