Moeders schieten ouders jonge anderstalige kinderen te hulp

Foto: Pixabay

Vier moeders hebben gisteren een certificaat ontvangen waarmee ze als vrijwilliger en ervaringsdeskundige aan de slag gaan in Poelenburg en Peldersveld om (aanstaande) ouders te informeren over het aanbod in de beide wijken jonge kinderen.

Voor de leeftijdscategorie tot jaar zijn onder meer de boekstartcoach van de Bieb, Peuterspelen en de spreekuren bij Centrum Jong beschikbaar, maar niet alle ouders zijn daarvan op de hoogte. Drie van de vrijwilligers wonen zelf in Poelenburg of Peldersveld en de vierde elders in Zaanstad. Zij gaan op eigen initiatief contact maken met ouders in de wijk, in speeltuinen, winkelcentra en in de wachtkamer van Centrum Jong. Het doel is om te voorkomen dat kinderen al vroeg in hun leven een achterstand oplopen.

Andere taal

Bij veel kinderen in de twee Zaandamse wijken wordt thuis een andere taal gesproken dan het Nederlands. Daardoor loopt de helft van de kinderen het risico om al met een achterstand in hun (taal)ontwikkeling aan de basischool te beginnen. Het Peuterspelen, waarbij bij jonge kinderen aandacht wordt besteed aan de taalontwikkeling, kan dat helpen voorkomen. Maar juist in Poelenburg en Peldersveld komen daar relatief minder kinderen naartoe dan in de rest van de gemeente. Veel ouders in de wijken zijn niet bekend met het belang van Peuterspelen en spelenderwijs leren, weet Najat Benayad, projectleider bij de gemeente. Ouders lopen soms ook vast bij het inschrijven, omdat ze niet weten hoe of waar dat te kunnen doen. De vier moeders die de ouders gaan helpen leunen op hun eigen ervaring en op de kennis die ze de afgelopen maanden hebben opgedaan tijdens een door de gemeente aangeboden speciale training.

De vrijwilligers starten met hun werkzaamheden na de zomervakantie. Andere geïnteresseerden in deze vrijwilligersfunctie kunnen contact opnemen met Najat Benayad ([email protected]).

Reacties