Liberaal Zaanstad met POV, DZ, PVV en SP ten strijde tegen VVD-wethouders

Gerard Ram en Hans Krieger zijn de Kop van Jut.
Gerard Ram en Hans Krieger zijn de Kop van Jut.
Foto: Wikipedia - Nationaal Archief NL / Onbekende fotograaf

Een logo heeft de veertiende politieke partij met een vertegenwoordiging in de gemeenteraad nog niet, maar de naam Liberaal Zaanstad is inmiddels al wel officieel opgedoken. De beide fractieleden Marianne de Boer – Doeves en Simone van Otterloo hebben de werknaam VVD Zaanstreek laten vallen om verwarring te voorkomen en willen het nu graag hebben over de politieke toekomst van de twee VVD-wethouders die ze enkele dagen geleden nog dienden. Of leken te dienen.

Samen met de POV, PVV, DZ en de SP heeft LZ een interpellatie aangevraagd om de politieke situatie te bespreken nu de twee wethouders van de VVD hun zetels ter beschikking hebben gesteld. De naam Gerard Ram geniet inmiddels landelijke bekendheid als gevolg van de door de twee afvallige raadsleden geuite beschuldiging wel eens met een slok op achter het stuur te kruipen en hij heeft partijgenoot en collega Hans Krieger meegesleurd in zijn val. De twee bestuurders willen van de gemeenteraad horen in hoeverre zij daar nog op steun en vertrouwen kunnen rekenen, maar de hele oppositie zal ongetwijfeld bloed ruiken nu de VVD niet langer de grootste partij is. En die heeft nu een meerderheid.

De naam valt nog niet zo op; het effect des te meer.

Plaatsvervangend fractievoorzitter van de VVD Stephanie Onclin, bezig aan haar eerste raadsperiode na een ‘oefenperiode’ als steunfractielid, zal er een zware dobber aan hebben om de schade te beperken die door het moddergooien is ontstaan. Wie daar verantwoordelijk voor is door een interne brief van De Boer en Doeves aan het plaatselijke partijbestuur door te spelen naar de pers is nog uitgelekt, maar het valt uit te sluiten dat dit met nobele bedoelingen is gebeurd. De partijen achter het interpellatieverzoek zijn uit op het ontslag van de beide VVD-wethouders, schriftelijk aan te bieden aan de gemeenteraad en stellen geen belang in de boodschap van Onclin dat er op dit moment overleg wordt gevierd tussen de coalitiepartijen over de nieuwe politieke werkelijkheid in Zaanstad. Ze noemen de ontstane ‘bestuurlijke instabiliteit’ een situatie die voor inwoners, ondernemers, marktpartijen en het aanzien van de gemeente als geheel ‘zeer negatieve gevolgen kan hebben’.

‘Regie terugnemen’

Dit is het moment om als gemeenteraad de gedelegeerde regie over het bestuur van Zaanstad terug te nemen, zodat de gemeenschap kan vertrouwen op een stabiele lokale overheid, die de rechten van een ieder beschermt. Het college is haar meerderheid kwijtgeraakt tijdens het proces van de vaststelling van de Voorjaarsnota door de gemeenteraad. Hierdoor bestaat grote onzekerheid over de levensvatbaarheid van het voorstel dat de aankomende begroting vorm moet geven. Met het oog op de bovenstaande grote belangen zijn ondergetekende partijen van mening dat de ontstane situatie niet langer ‘een interne kwestie betreft’ dan wel enkel gesproken kan worden met coalitiepartijen ‘over de ontstane situatie’,’ aldus het interpellatieverzoek.

Vragen

De indieners willen van Ram en Krieger antwoord op de volgende vragen: denken die beiden nog te kunnen functioneren zonder een representatieve achterban, hoe kijken zij tegen de berichtgeving van de afgelopen dagen aan en zijn ze bereid om de politieke consequenties van de ontstane commotie te aanvaarden en dus om af te treden? Van het college willen de vijf fracties eveneens graag horen hoe dat tegen het draagvlak voor het eigen functioneren aankijkt nu de steun van twee van de zes raadsleden van de VVD is weggevallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen