Bestemmingsplan Oud Koog vertekent de werkelijkheid

Foto: Wikipedia / Marcel Hartman

Bewoners van een aantal woningen in Koog aan de Zaan hebben een verzoek ingediend bij de gemeenteraad om het bestemmingsplan Oud Koog en Rooswijk uit 2012 te herzien en aan te passen aan ‘de historische en actuele werkelijkheid’. Papier en praktijk blijken namelijk niet overeen te komen.

Dat kwam aan het licht naar aanleiding van de aanvraag van een omgevingsverunning voor de verbouwing van een woning. Het woonhuis bleek niet binnen het geldende bestemmingsplan te passen, maar dat is vreemd aangezien het huis stamt uit een tijd dat bestemmingsplannen nog moesten worden uitgevonden, aldus de bewoonster. Zij en de anderen vermoeden dat er bij de vaststelling van de regels waaraan de omgeving moet voldoen onvoldoende naar de bestaande situatie gekeken is. Ook het voorgaande bestemmingsplan uit 1971 kende dat euvel overigens al, aldus de bewoners na onderzoek in de archieven.

Malle situatie

De briefschrijvers wonen er geen van alle al lang genoeg om tijdens de inspraak over de bestemmingsplannen bezwaar te hebben kunnen aantekenen als belanghebbende en voelen zich nu onevenredig zwaar benadeeld door de fouten in de tekst. Zij willen dat die in overeenstemming wordt gebracht met ‘de actuele en historisch vergunde situatie’. De bebouwing langs de oude provinciale weg tussen Zaandam en Uitgeest wordt getypeerd door een verscheidenheid aan geschakelde en vrijstaande woningen, zo schrijven de bewoners, onder andere uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Volgens het bestemmingsplan ziet de situatie ter plaatse er echter anders uit. Het resultaat is dat de huizen in strijd zijn met het bestemmingsplan, hoewel ze niet illegaal zijn omdat er destijds door de toenmalige gemeente Koog aan de Zaan bouwvergunningen voor verleend zijn. De bewoners willen graag van die malle situatie af.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen