Bomen Laan der Vrijheid vallen ten prooi aan iepziekte

Foto: Wikimedia / Ronnie Nijboer

Langs de Laan der Vrijheid in Zaandam worden twee van acht resterende Hollandse iepen met spoed verwijderd omdat ze zijn aangetast met de iepziekte en de gemeente hoopt de overige bomen dat lot te kunnen besparen. De bomen zijn omstreeks 1960 geplant.

De Hollandse iep (Ulmus x Hollandica) is meest gevoelige voor de gevreesde boomziekte, die wordt veroorzaakt door een schimmel die in 1918 voor het eerst in Europa werd geconstateerd en in de 25 jaar hierna het bestand aan iepen heeft gedecimeerd. Vanwege de mooie vorm en andere goede eigenschappen wordt de boom op beperkte schaal teruggeplant. Op dit moment zijn er nog ca 450 Hollandse iepen in Zaanstad op een totaal van rond 2500 iepen. Iepziekte is zeer besmettelijk en aangetaste iepen worden daarom zo snel mogelijk volgens het Iepenprotocol gekapt en afgevoerd.

De ziekte openbaart zich vooral in juni en juli. Een aangetaste iep vertoont al vroeg herfstkleuren en de bladeren verkleuren en vallen af. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder takken met nog maar één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden. De afgelopen jaren zijn er jaarlijks tussen de vijftien en 25 iepen wegens iepziekte verwijderd. Oudere exemplaren zijn inmiddels in Zaanstad zeldzaam geworden. Er zijn inmiddels ook resistente iepen beschikbaar, maar de schimmel ontwikkelt ook een nieuwe, agressieve variant. De twee bomen die verdwijnen worden in de winter vervangen. Door welke soort is nog niet besloten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen