GL benieuwd naar plannen voor Hemkade en Zaanderhorn

Foto: Google Maps

Wat gebeurt er allemaal in de omgeving van de Hemkade en de Zaanderhorn in Zaandam? Welke plannen heeft Norit voor de fabriek en waarom lijkt North Sea Venue uit te breiden hoewel de milieuvergunning verlopen is? Waarom horen bewoners niet wat de gemeente voorheeft met dit gebied?

Het zijn vragen die GroenLinks aan het college stelt naar aanleiding van onrust bij de bewoners. Kortgeleden was er een onverwachte handhavingsactie bij Zaanderhorn waarbij een aantal voertuigen en ander materiaal is weggehaald van de openbare weg, naar verluidt van kermisexploitanten met een plek op het woonwagenkamp. Daarbij zijn ook meerdere bomen gekapt, zodat er minder afscheiding is gekomen tussen de Zaanderhorn en de fabriek van Norit. ‘De bewoners van de Hemkade, wier tuin aan dit gebied grenst maakten zich zorgen over wat er ongeveer in hun achtertuin gebeurde,’ schrijft raadslid Romkje Mathkor.

Wat wil Norit?

Helaas zijn de bewoners van de Hemkade ondanks een verzoek van mijn kant daarover niet geïnformeerd. Niet over wat er gebeurde en niet over wat er gaat gebeuren.’ Ook de woonwagenbewoners tasten in het duister over wat er voor het gebied in het vat zit, aldus Mathkor. Wel hebben de bewoners van de Hemkade ‘zeer recent’ een brief gekregen over ’toekomstige ontwikkelingen en projecten’ van Norit en ook daar wil ze het fijne van weten.

Rafelrand

GroenLinks ziet de omgeving van de Zaanderhorn als een ‘rafelrand’ van de stad die geschikt zou kunnen zijn voortijdelijke bewoning en/of een broedplaats, hoewel nog niet duidelijk is in hoeverre de grond daar vervuild is. De fractie wil nu worden bijgepraat over alle ontwikkelingen die in het verschiet liggen – en is bovendien benieuwd waar de gekapte bomen worden herplant. Niet gevraagd wordt waarom die eigenlijk moesten wijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen