Urenlange onbereikbaarheid hulpdiensten niet gevolg van hack

Foto: Pexles / Ken

De urenlange KPN-storing waardoor het noodnummer 112 en de politiemeldkamer gisteren urenlang onbereikbaar waren is volgens de provider hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door een hack. Het is nog onduidelijk wat de storing dan wel heeft veroorzaakt. Er is niets bekend over calamiteiten in de Zaanstreek. 

Het duurde ruim een uur voordat een alternatief nummer voor de nooddienst werd verspreid. De politie adviseerde om spoedmeldingen door te geven via Twitter en Facebook of om agenten op straat aan te spreken. De brandweer probeerde zo snel mogelijk alle brandweerposten te bemannen en ambulances gingen de straat op, zodat in ieder geval in drukke gebieden snel hulp geboden kon worden. Burgers mochten elk hulpvoertuig aanhouden als er spoedeisende hulp nodig was. Het ministerie van Justitie verstuurde per abuis het 06-nummer van de tiplijn van De Telegraaf als WhatsApp-nummer van de politie, aldus de Volkskrant.

Crisis.nl waardeloos

Op crisis.nl, de website die bij een nationale crisis burgers op de hoogte moet houden van wat er gaande is was geen informatie te vinden. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie kon evenmin uitleg geven over de gang van zaken. Ook ziekenhuizen, bedrijven en gemeenten waren lange tijd onbereikbaar en klanten van KPN konden niet bellen. Om half acht ’s avonds, drie uur na het begin van de storing, meldde KPN dat de problemen waren opgelost.

 

 

Reacties

0