Met zestien jaar inschrijven voor sociale huurwoning

Foto: Pexels

Een proef met inschrijven voor een sociale huurwoning vanaf zestien jaar, jaarlijks 175 gelijkvloerse seniorenwoningen en nieuwe woon(zorg)vormen erbij en tien procent van alle nieuwe sociale huur naar jongeren en kwetsbaren. Zie hier een greep uit de huisvestingsmaatregelen die de gemeente wil nemen om de druk op de woningmarkt te verlichten voor de groepen die het meest in de knel zitten.

Een flinke inhaalslag’ maken, noemt wethouder Songül Mutluer van Wonen en Bouwen dat in een persbericht. ‘We pakken regie en sturen de markt om nieuwbouw te versnellen en een divers aanbod te creëren voor elke portemonnee. Ook zetten we alles op alles zodat de kwaliteit van bestaande woningen verbetert. Alle Zaankanters verdienen een eerlijke kans op een passende en betaalbare woning.’ Dwars door alle actieprogramma’s heen moet er daarom speciale aandacht zijn voor specifieke doelgroepen: lage en middeninkomens, jongeren en starters, ouderen en kwetsbaren. Ook moeten meer huizen ten goede komen aan Zaanse woningzoekenden.

Verhoogde productie

Verder staat Zaanstad een groei in de nieuwbouwproductie van 600 naar 1000 woningen per jaar voor ogen, waarvan 300 sociale huurwoningen en 100 betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en lage en middeninkomens, bijvoorbeeld via de regeling Betaalbare Koop Zaanstad. Er komen 35 nieuwe sociale huurwoningen specifiek voor ouderen. Inwoners die een sociale huurwoning verlaten, kunnen voorrang krijgen voor een middeldure vrijesectorwoning.

Zelfbewoningsplicht nieuwbouw

Uit de nieuwe plannen blijkt dat de gemeente woningbouw ziet als een kans om de leefbaarheid in de wijken te verhogen. ‘We sturen nadrukkelijk aan op meer diversiteit in de wijken. De juiste balans tussen koop en huur, vrije sector en sociaal. Zo gaan we gerichter toewijzen in wijken die al kwetsbaar zijn,’ aldus Mutluer. Om te zorgen dat woningen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn komt er een zelfbewoningsplicht van twee jaar bij nieuwe koopwoningen. Toeristische verhuur wordt beperkt tot maximaal 30 dagen per jaar.

Een verkorte factsheet.

Dag van de bouw

Morgen – zaterdag 15 juni – opent Mutluer op de Dag van de Bouw op de Burcht in Zaandam om 10:00 uur een experience en omgetoverde bouwplaats. De hele dag is daar onder andere het Gemeentelijk Adviesbureau Funderingsherstel aanwezig met een stand.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen