Bereiken grafietregens van Tata Steel ook de Zaanstreek?

Foto: Wikimedia / Joost J. Bakker

De VVD wil van het college weten of de grafietregens die Wijk aan Zee teisteren ook gevolgen kunnen hebben in Zaanstad. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat er zware metalen verborgen zitten in de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden en de partij vraagt zich af of die stoffen ook de Zaanstreek bereiken.

De grafietregens kunnen voornamelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen, zo kwam uit het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu naar voren. De VVD wil nu weten of in Zaanstad gemeten wordt of de Zeer Zorgwekkende Stoffen die zich in de grafietregens bevinden ook hier mogelijke gezondheidsrisico’s opleveren. Mocht er nog niet gemeten worden dan vindt de fractie het hoog tijd om daarmee te beginnen. Grafietregen bestaat uit fijnstof en grofstof en het laatste is goed te zien nadat hij is neergeslagen, maar fijnstof is niet met het blote oog waarneembaar. ‘Hoe groot is de kans dat zowel fijnstof als grofstof ook in Zaanstad is neergedaald?’ schrijft raadslid Simone van Otterloo in vragen aan het college.

Voeding

Zij wil verder weten wat de risico’s van de grafietregens zijn met betrekking tot de voedselketen, omdat de gevonden zware metalen lood, mangaan en vanadium voornamelijk schadelijk kunnen zijn voor kinderen na contacten via de huid en de mond. Kinderen die lang aan lood worden blootgesteld kunnen neurologische ontwikkelingsstoornissen oplopen. 

Reacties

Cookieinstellingen