Gemeente aangemeld voor proef legale wietteelt

Foto: Pixabay

Zaanstad heeft zich aangemeld voor de pilot van de Rijksoverheid met legale wietteelt. Voorwaarde is dat het Rijk voldoende juridische ondersteuning biedt en de financiële consequenties dekt.

Eind 2017 gaf de gemeenteraad het college van de opdracht Zaanstad aan te melden voor het experiment met een gesloten coffeeshopketen. De proef is bedoeld om de wietteelt uit het criminele circuit te halen. Burgemeester Jan Hamming zegt in een persbericht dat verkoop van cannabis via de voordeur toestaan maar de inkoop via de achterdeur verbieden ’een onwenselijke situatie’ is, die veel criminaliteit in de hand werkt. Hij staat daarom achter de landelijke pilot. ‘Punt van zorg is echter wel de onduidelijkheid of Zaanstad mag rekenen op compensatie vanuit het Rijk voor de financiële consequenties en op voldoende juridische ondersteuning. Hierover gaan wij in gesprek.’

Maximaal tien pilotgemeenten

Door middel van de aanmelding voor de pilot met legale wietteelt wil de gemeente het mogelijk maken dat er op kwaliteit gecontroleerde hennep verkocht kan worden in Zaanstad. Ze zal zelf geen vergunningen verstrekken voor geïnteresseerde telers. Dit gebeurt door het Rijk. De kandidaatstelling betekent nog niet dat Zaanstad daadwerkelijk een pilotgemeente zal gaan worden. De ministers van Justitie en Veiligheid en voor Medische Zorg en Sport selecteren maximaal tien gemeenten voor de proef.

https://twitter.com/vocnederland/status/1137345640940417025

Mocht Zaanstad daarbij zijn dan zal bij de uitwerking van de pilot nauw worden samengewerkt met de – inmiddels nog maar twee maar dan wellicht alweer drie – Zaandamse coffeeshops. Tijdens het experiment kunnen coffeeshops in de deelnemende gemeenten legaal geteelde, op kwaliteit gecontroleerde hennep in- en verkopen. Deze hennep wordt geproduceerd door maximaal tien telers die hiervoor een vergunning kunnen aanvragen.

Samenwerking telers en coffeeshops

De telers bepalen samen met de coffeeshops welke variaties hennep geteeld worden, zorgen voor voldoende aanbod, laten hun hennep op kwaliteit controleren en zijn verantwoordelijk voor het verpakken. De coffeeshops verkopen de producten zoals die worden aangeleverd door de telers en zijn verantwoordelijk voor heldere voorlichting aan de klanten over de producten en over het voorkomen van (problematisch) gebruik.

Het experiment gesloten coffeeshopketen bestaat uit drie fasen: de voorbereiding (waaronder de overgangsfase) en daarna de experimenteer- en de afbouwfase. De verwachting is dat de voorbereiding tenminste één jaar duurt, het experiment zelf vier tot vijfeneenhalf jaar en de afbouwfase zes maanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen