Vragen GroenLinks over vermeende kerosinelozing boven Krommenie

Foto: Wikipedia / Sascha Porsche

GroenLinks heeft vragen gesteld over een vermeende lozing van kerosine boven Krommenie. De ‘petroleumachtige vloeistof’ zou onlangs in de omgeving van de Noorderhoofdstraat terecht zijn gekomen.

Nieuwssite De Orkaan deed navraag over het gebeurde bij de Luchtverkeersleiding Nederland, die liet weten er geen verklaring voor te hebben. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verklaarde geen bevoegdheid te hebben om een onderzoek in te stellen. Dat zit GL niet lekker. ‘Afgezien van stank en mogelijke risico’s voor de gezondheid en schade aan huizen, ontstaat er natuurlijk ook brandgevaar’, schrijft raadslid Romkje Mathkor in vragen aan het college. Zij wil onder meer weten of de gemeente zich heeft beziggehouden met de veronderstelde brandstoflozing en of er ooit eerder vergelijkbare incidenten boven Zaanstad zijn gemeld. Mathkor vraagt zich ook af waar kunnen inwoners zich moeten melden in dergelijke gevallen en of zulke lozingen schadelijk (kunnen) zijn voor mens en dier en hun omgeving.

In principe verboden

Brandstof lozen is in principe verboden, maar van dat verbod mag worden afgeweken als dit in het belang van de veiligheid noodzakelijk is. Daarover beslist de gezagvoerder. Soms is het vliegtuig te zwaar om te landen. Machines die uit voorzorg terugkeren zijn veelal net vertrokken en hebben dan mogelijk te veel brandstof aan boord. Niet alle vliegtuigtypen kunnen brandstof lozen. Als dit niet kan vliegen ze rondjes in een aangewezen gebied om brandstof te verbruiken en zo gewicht te verliezen. Bij voorkeur wordt in noodgevallen kerosine geloosd vanaf grote hoogte boven de Noordzee.

Lozingen vanaf een lage hoogte zijn nooit toegestaan. Op grote hoogte vernevelt de kerosine beter. Piloten moeten een lozing altijd aanvragen bij de Luchtverkeersleiding en achteraf verantwoording afleggen. Na een bird strike verloor een toestel van van Air Maroc in 6 juni 2010 door de ontstane schade kerosine, die onder andere bij Jachthaven de Rietpol in Spaarndam terechtkwam. Dat was echter het gevolg van een technisch defect en geen doelbewuste lozing.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen