Alleen bestemmingsplan houdt nieuwbouw Westzaan nog tegen

De voorlopige opzet van het wijkje.
De voorlopige opzet van het wijkje.
Foto: Gemeente Zaanstad

Er mogen maximaal 27 huizen worden gebouwd op het inmiddels gesaneerde terrein rond het Rijksmonument aan het Zuideinde 87 in Westzaan. De bedrijfsgebouwen die er stonden zijn al weg, zodat niets de tweede fase van de herontwikkeling van het voormalige Marvos-Folmerterrein nog in de weg staat behalve de noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan. Het concept daarvan is inmiddels klaar voor de gemeenteraad.

De eeste fase van het plan Molenaer aan de noordzijde van het gebied is al afgerond. Voor deel twee is de woning aan Zuideinde 93 gesloopt. Ook Zuideinde 85 (een bedrijfsloods met woning) de kapsalon op 89 en het houten Rijksmonument op 87 staan in het plangebied. De laaste woning is sinds 1968 beschermd, hoewel dat aan de staat van onderhoud niet is af te lezen. Hoe de nieuwe koophuizen eruit gaan zien is nog niet duidelijk: de ontwikkeling van de blokken, twee-onder-een-kappers en vrijstaande is nog in volle gang. De start verkoop is gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Het beschermde woonhuis.

Om de lintbebouwing te beschermen is in Westzaan een wijkje als plan Molenaer alleen mogelijk daar waar het gaat om de transformatie van bedrijfserven en -terreinen. Het voorlopige plan dat op tafel ligt gaat uit van 26 woningen, maar ‘in verband met de wens om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de actuele woningbehoefte’ zijn daar in het ontwerpbestemmingsplan maximaal 27 van gemaakt. De bedrijfsloods op het terrein krijgt een andere bestemming om de woningbouw niet in de weg te zitten.

Parkeren

De auto’s van de toekomstige bewoners worden op eigen terrein geparkeerd of in één van de drie geplande parkeerhoven. Om de geparkeerde auto’s aan het zicht te onttrekken worden blokhagen met bomen geplaatst bij de entree’s van de parkeerplekken. Enkele auto’s moeten in de voortuin staan, ‘zoals vaker in een dorps beeld’. Langs de voortuinen worden gemengde hagen en ligusterhagen geplant bij de oplevering van de woningen.

De nieuwe huizen worden gebouwd binnen de wettelijke zones van de industrieterreinen HoogTij en het Amsterdamse Westpoort. De geluidstoets heeft uitgeweze dat een woning daarom op de bovenverdieping een ‘dove gevel’ moet krijgen, zonder ramen die open kunnen. De overlast van geur blijft binnen de perken. De woningen komen ook op ongeveer 300 meter afstand van het Natura 2000-gebied Polder Westzaan te staan.

Het Molenaer-plangebied

Uit de voortoets die op grond daarvan is uitgevoerd is gebleken dat watergangen richting het Natura 2000-gebied door de meervleermuis als vliegroute wordt gebruikt. Deze soort is gevoelig voor licht. Tijdens de werkzaamheden dient de watergang daarom zo donker mogelijk te blijven tijdens de nachten in de periode van april tot oktober, bijvoorbeeld door alleen bij daglicht te werken, geen gebruik te maken van bouwlampen of andere sterke verlichting of deze verlichting van de watergang af te richten. Indien deze maatregelen in acht worden genomen zijn negatieve effecten door verlichting uitgesloten. Als de huizen eenmaal bewoond zijn wordt geen lichoverlast voor vleermuizen meer verwacht. Omdat de bomen aan de noordoostkant van het plangebied geschikte nestlocaties voor broedvogels zijn moet de kap daarvan buiten het broedseizoen uitgevoerd worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen