Zaans Museum verwerft brief met eerste indrukken Claude Monet

Het eerste deel van de brief.
Foto: Zaans Museum

Het Zaans Museum is de nieuwe eigenaar van de brief die de Franse inpressionistische schilder Claude Monet op zondag 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan zijn goede vriend en collega-schilder Camille Pissarro. Hij is van 30 mei tot en met 2 juni te zien in het museum bij de Zaanse Schans, naast Monets schilderij De Voorzaan en de Westerhem. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier wordt daarna een facsimile gepresenteerd; het originele exemplaar zal slechts incidenteel getoond worden.

In de bijna anderhalve eeuw oude brief beschrijft Monet zijn eerste indrukken van Nederland en Zaandam, waar hij uiteindelijk vier maanden verbleef en 25 schilderijen maakte. Monet kwam samen met vrouw en kind per boot naar Zaandam en werd direct gegrepen door de Zaanstreek. In de brief beschrijft Monet zijn aankomst: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Ik geloof dat we hier een heel fijn onderkomen gaan hebben. De Hollanders lijken zeer vriendelijk en gastvrij.’

Prachtige aanvulling

Over zijn reis door Nederland schrijft hij: ‘We zijn bijna heel Holland doorgereisd en wat ik van het land gezien heb, bleek echt zoveel mooier dan wat men erover beweert.’ De aankoop van de brief is van groot belang voor het Zaans Museum, aldus directeur Jan Hovers: ‘De brief is een prachtige aanvulling op onze collectie waaraan we in 2015 een van de Zaanse werken van Monet, De Voorzaan en de Westerhem, toegevoegd hebben.’ Zowel de inhoud van de brief als het papier te worden aan een nader onderzoek onderworpen. Hoofd Museale Zaken Martine Verstraete: ‘We zijn benieuwd of het papier dat Monet gebruikte ook Zaans is. Zaans papier was destijds wereldberoemd en wordt over heel de wereld teruggevonden.’

‘De Voorzaan en de Westerhem’ van Claude Monet.

In zijn brief geeft Monet Pissarro instructies om zaken voor hem af te handelen in Londen, zoals het vergulden van lijsten. Monet en Pissarro verbleven tegelijkertijd in Engeland vanwege de Frans-Pruisische oorlog. Monet vertrok vanuit Engeland naar de Zaanstreek; Pisarro bleef er. Per brief hielden ze elkaar op de hoogte van hun doen en laten.

Het slot van de brief met de ondertekening.

Audioguide

De inhoud van de brief is ook te horen via de audioguide in het museum. Voor Nederlandse bezoekers is de tekst ingesproken door kunstenaar Jasper Krabbé, aangevuld met zijn persoonlijke reflectie op de brief en de Zaanse werken van Monet.

 

Reacties